20 Temmuz 2016 Çarşamba

Ali - 2001

Muhammed Ali'nin hayatının anlatıldığı bu film 2001 yılında çekildi ancak geçtiğimiz ay Muhammed Ali'nin vefatı sonucu bu filmi izlemek istedim. 1942 doğumlu efsanevi boksör Muhammed Ali'nin ilgi çeken hayatı 1970'li yıllarda da birkaç filme konu olmuş ancak başarılı oyuncu Will Smith'in performasından dolayı izlemek için bu filmi tercih etmem şaşırtıcı gelmemiştir size. Tüm zamanların en iyi boksörleri arasında gösterilen Muhammed Ali, bu adı kullanmadan önce Cassius Marcellus Clay olarak bilinmekteydi. Yirmi iki yaşında dünya şampiyonluğunu kazandıktan sonra Müslümanlığa geçtiğini açıklayarak yeni adını kullanmaya başladı. Bu filmde kendisini şampiyonluğa götüren boks maçları ve ilk mağlubiyeti olan (1971 Joe Frazier'e kaybetmiştir) ile olan maçı, özel hayatı (evlilikleri), Amerika'daki İslam hareketi yapan gruplara (Malcolm X ve Elijah Muhammed gibi) katılımı, vicdani ret hakkını kullanarak Vietnam'a savaşmaya gitmemesi sonucu yaşadığı maddi manevi zorluklar anlatılmaktadır. Vicdani retçi olduğu dönemde hakkında davalar açılan Muhammed Ali'nin şampiyonluk kemeri geri alınarak lisansı iptal edilir. İslamcı gruplardan da yeterince destek görmediğini düşünen Muhammed Ali'nin bunalımlı dava sürecinden ve davasının sonuçlanmasından sonra yeniden boks hayatına girmesinden sonraki hayatından da kısa kesitler verilmektedir.

Filmin yönetmenliğini Al Pacino'nun başrolünü oynadığı Köstebek (The Insider) filminin de yönetmenliğini yapmış olan Michael Mann yapıyor. Oyuncuları ise Will Smith, Jamie Foxx ve Jon Voight. MTV Film Ödüllerinde Will Smith'e en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıran bu filmi eğer Muhammed Ali'nin hayatını merak ediyorsanız izlemenizi tavsiye ederim. Bu filme ilişkin bir NY Times makalesi de aşağıdaki linktedir:

http://www.nytimes.com/2001/09/09/movies/the-new-season-film-michael-mann-and-will-smith-in-the-ring-with-ali.html

"This was supposed to be the fight that Muhammad Ali was ended. Supposed the myth that Muhammad was gonna fall! Supposed to be my destruction! Well, they miscalculated, they misjudged, they got it wrong!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder