8 Eylül 2015 Salı

Çöl Dansçısı (Desert Dancer) - 2014

Desert Dancer (Çöl Dansçısı) gerçek bir hikayeden ilham alınarak ortaya çıkarılmış bir eser; Afşin Gaffaryan adında (Afshin Ghaffarian) İran'da doğup büyümüş ve dansa meraklı bir gencin ülkesinde yaşadığı zorluklardan yola çıkılarak senaryolaştırılmış. Filme Afşin'in çocukluğu ile başlıyoruz: Çocukluğunda bile okulda veya arkadaş ortamında dans etmekten hoşlanan Afşin öğretmenleri tarafından cezalandırılır ve dans etmek için  gizli ve güvenli bir mekan gerektiğini fark eder. Bir süre sonra bir sanat okuluna katılan Afşin okulun radikal görüşlüler tarafından yıkılmasıyla grubu bırakmak zorunda kalır. Üniversite eğitimi için Tahran'a geldiğinde üniversiteden kendisi gibi açık fikirli birkaç kişi ile arkadaşlık kurmasının ardından küçük bir grup oluşturarak gizlice dans etmeye başlarlar. İran'da youtube yasaklı site olduğundan değişik ayarlar yapıp girmeyi başararak Michael Jackson, Pina Bausch, Gene Kelly ve Rudolf Nureyev gibi isimlerin videolarını izleyip hareketlerini taklit etmeye çalışırlar. Bir süre sonra kendi kurdukları yer altı dans akademisinde dans etmekle yetinmeyerek çölde -kimsenin ulaşamayacağı bir yerde- bir dans gösterisi düzenlerler. Polisin ve yobazların kendilerini görebileceği bir noktadan çok uzakları seçen Afşin ve arkadaşlarının şansları her zaman yaver gitmeyecektir. İran'da yapılan seçimler sonucunda "Where is my vote?" (Oylarımız Nerede?) protesto gösterisine de katılan Afşin, bir süre sonra uğradığı baskılar sonucu ülkeden kaçma kararı alır.

Filmin yönetmeni daha önce kısa filmler ile çeşitli festivallere katılmış olan Richard Raymond, oyuncuları ise Afşin Gaffaryan rolünde Reece Ritchie ve dansçı kız rolünde ise Freida Pinto. Yönetmenin bu ilk uzun metrajlı filmi Santa Barbara Film Festivali'nde (30. yılında) açılış filmi olarak tanıtılmış. İran'daki biri sokakta birisi de kapalı kapılar arında yaşanan paralel hayatı bir kez daha görmek için filmi izleyebilirsiniz, özellikle dansa meraklı olan kişilerin bazı sahneleri çok seveceğinden eminim. İyi seyirler!

"Dance can be anything: waving goodbye or raising your fist in the air. But you only make a difference when you find your own secret language."

Afşin Gaffaryan'ın hayatı için Tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder