6 Mayıs 2015 Çarşamba

Exodus: Tanrılar ve Krallar - 2014

"Exodus" kelimesi "Mısır'dan Çıkış" anlamına gelen ve kutsal kitaplarda yer alan bir kelimedir. Zaten filmin adı bu anlamda neye ilişkin bir konusu olduğu mesajını veriyor. Sonuçte gerçek hikaye efsanelere dayansa da (Allah'tan başka kimse ne yaşandığını bilemez), filmin benim okuduğum veya dinlediğim hikayelerden farklı şekilde ilerleyen bir konusu vardı. Söylencelerde olduğu gibi, Musa ve Ramses, firavunun sarayında birlikte büyürler, hatta iki kardeş gibidirler. Ramses firavun olduktan sonra Musa'yı önemli görevlere getirir ancak kehanetlere inanan babasının büyücüsünün bir kehaneti de zihnini sürekli meşgul etmektedir (birgün lider olacağına dair kehanet). Olaylar zinciri birbirini takip edince, Musa'nın aslında İbrani olduğu ortaya çıkar ve firavunun emriyle Musa ölüme gönderilir. Mısır'da köle olarak yaşayan ve piramitlerin yapımında çalışan İbranilerin son umudu Musa olur. Tanrının peş peşe afetlerini gönderdiği Mısır bir süre sonra yaşanmaz hale gelir (kana bulanan Nil, ölü balıklar, istilacı kurbağalar, sinekler, hastalıklar, gökten yaşan taşlar). Film Musa'nın tanrıyla konuşmasını, kendi yolculuğunu ve bu olaylardan sonra İbranilerle beraber Mısır'dan çıkarak vaadedilmiş topraklara doğru yıllar süren yolculuğun başlangıcını anlatmaktadır. İşte bu hikaye İncil'de anlatılan veya bir şekilde okuduğumuz Hz. Musa hayatıyla paralel ilerlememektedir, zaten filmde de bu şekilde eleştiriler yöneltilmiş. Yazıya başlarken dediğim gibi, gerçekler bilinmiyor o nedenle farklı yorumlar da yapılabilir elbette ama Hz. Musa'nın şizofren gibi gösterildiği kanısına da kapılmadım değil. Ayrıca ABD'de filmin oyuncu seçiminin de temelde ırkçı yapıldığına ilişkin eleştiriler de yapılmış.

Filmin yönetmeni pek çok başarılı film ile tanınan Ridley Scott; Musa rolünde Christian Bale ve diğer rollerde Aaron Paul, Joel Edgerton ve Ben Kinsley'i görüyoruz. Tevrat'ın bazı bölümlerinden esinlenerek yazılan hikayenin senaryosu Bill Collage, Adam Cooper ve Steven Zaillian'a ait. Filmin oyunculuk performansı oldukça başarılıydı, o nedenle yapılan eleştirileri göz ardı ederek izlemenizi tavsiye ederim.

"Filmin Tanrı’yı suretleştirip Musa’nın karşısına çıkartması ise yapımın muhtemelen en çok tartışılan yönlerinden biri olacaktır. Semavi dinlerin kendi tutucu çevreleri Exodus’un Tanrı yaklaşımını, en kibar haliyle ‘laubali’ olarak nitelendirebilecekken, insan zihninin sınırlarının yetmediği ‘Yaradan’ kavramı bence bu filmle sinema açısından oldukça ‘anlaşılabilir’ bir kılıfa yedirilmiş."

Ridley Scott filmlerinden bazıları:

Danışman (The Counselor):
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2014/03/dansman-counselor-2013.html

Yaratık (Alien):
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2013/08/yaratk-alien-1979.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder