27 Mayıs 2015 Çarşamba

Avengers: Age of Ultron (Ultron Çağı) - 2015

Yenilmezler'in her serisini heyecanla bekliyorum ancak bu filmi bazı sebeplerden biraz geç izledim (mayıs ayı biraz yoğun geçti). Geç izlemek kanaatimi değiştirmedi tabi; her zamanki gibi yine daha önceki filmleri "aşan" bir yapıt ortaya çıkarılmış. Marvel Comics'in her filminin gişe rekoları kırması ("blockbuster film") bir tesadüf değil, üzerinde düşünülmüş ve  gerçekten şaşırtıcı kurguları var. Daha önce ekip ruhunu tam yakalayamayan Yenilmezler ("Avengers"), bu kez bir arada hareket etmeyi tam anlamıyla başarıyor. Neredeyse bütün kahramanların dahil edildiği operasyonla bu kez daha önce karşılaşmadığımız sürpriz düşmanlar ile savaşılıyor (Ekip: Thor, Iron Man, Kaptan Amerika, Hulk, Hawkeye ve Karadul). Avengers'ın Joker gibi devam eden ve korkulan bir düşmanı yok ancak bu film ile sıra dışı ve güçlü bir rakip yaratılıyor: Ultron (ama fantastik filmlerin "kendi düşmanını kendi yaratma" geleneği yine bozulmuyor). Ultron çizgi roman serisinde Dr. Hank Pym tarafından geliştirilen yüksek zekalı bir robot ancak filmde Tony Stark marifetiyle ortaya çıkan daha ziyade "her yere erişebilen bir yapay zeka" gibi daha gelişmiş ve milenyum çağına uygun şekilde yansıtılmış. Ultron insanlığı kötülükten korumak ve özellikle barışın sağlanması için programlansa da gelişmiş zekasıyla bulduğu çözüm öngörülen planlarla uyuşmayınca bir anda tehdit haline gelir.  Yenilmezler'in Ultron dışında iki rakipleri daha vardır: Quicksilver ve Scarlet Witch (İntikam peşindeki iki özel insan).

Diğer filmlerinden daha çok aksiyon sahnesi içeren film eğlenceli ve sürükleyici bir eser olarak değerlendirilebilir. Loki'nin Asası meselesi, Hulk ile Kara Dul arasındaki anlaşılmaz romantik ilişki ve daha önce özel hayatı konusunda neredeyse hiçbir şey bilmediğimiz Hawkeye (Şahingöz)'nin kişisel yaşamının tam ortasına girilmesi de benim hoşuna giden detaylardan. Ancak filmin sonlarına doğru Sokovia'nın "yükselişi" (izleyenler ne demek istediğimi anlarlar) bana gerçek dışı geldi. Filmde ne gerçek, zaten fantasik bir film diyebilirsiniz ama bu kahramanlar da (özel yetenekleri) dışında Dünya'nın fizik kuralları çerçevesinde yaşıyorlar sonuçta. Bir de sondaki Sokovia halkını kurtarma operasyonundaki Amerikan klişeleri... Neden olmazsa olmuyor?

Filmin yönetmeni ilk Avengers (2012) filminin de yönetmenliğini yapmış olan Joss Whedon, oyuncu kadrosunda Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Kaptan Amerika), Mark Ruffalo (Hulk), Jeremy Renner (Hawkeye), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Kara Dul) ve Samuel L. Jackson (Nick Fury) gibi tanınan yüzler yer alıyor.

Kaptam Amerika: Kış Askeri
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2014/04/kaptan-amerika-ks-askeri-2014.html

X-Men: Geçmiş Günler Gelecek
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2014/06/x-men-gecmis-gunler-gelecek-2014.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder