28 Mayıs 2015 Perşembe

Jupiter Ascending (Jüpiter Yükseliyor) - 2015

Dünyayı öyle hayal edin ki, kimsenin farkında olmadığı "Uzaylılar" tarafından tabiri caizse "Sims" oyunu gibi yönetiliyor. Tam anlamıyla böyle olmasa da, filmi anlamak açısından fikir verebileceği için bu örneği seçtim. Rahatlıkla tahmin edebileceğiniz üzere film bilim-kurgu (aksiyon sahneleri de çok fazla). Ancak üzülerek belirtmek isterim ki, bilim-kurgu filmlerden hoşlanan kişileri memnun edecek bir film çıkmamış ortaya (çıtanın ne kadar yukarıda olduğu da düşünürsek). Filmin ana kahramanı, gökbilime ilgi duyan babasının fikri ile adı "Jüpiter" olan genç bir kız. Rus kökenli bir ailenin kızı olan Jüpiter, doğum tarihindeki yıldızların hareketine göre "kaderinde büyük olaylar yaşanacak olan" bir kızdır ancak gelin görün ki Amerika'da tuvalet temizlemektedir. Artık hayattan pek beklentisi kalmamış ve insanlara güvenmekte zorlanan kendi halinde bir kız olarak yaşarken birdenbire "seçilmiş" kişi oluverir. Güneş sistemindeki gezegenleri paylaşmış olan "insan görünümündeki" uzaylı bir saltanat ailesinin Dünya'yı kendi mülkiyetlerine geçirebilmek için sürdürdükleri iktidar savaşında en büyük rakipleri bazı sebeplerden dolayı Jüpiter'dir. Farkında olmadan oldukça tehlikeli olayların ortasına düşen Jüpiter'in tek güvenebileceği insan genetik bir mühendislik sonucu savaşçı-asker olarak yaratılan karı kurt-yarı insan Caine'dir. Ancak hızlı akan bağlantısız sahnelerden olsa gerek, olaylar ne zaman bu boyuta geliyor, işte ona cevap veremiyorum.

Filmin yönetmenleri Matrix üçlemesinden ve pek çok başarılı filmlerden tanıdığımız Wachowski kardeşler (Andy & Lana Wachowski). Matrix serisini hatrına eminim bu filmi çok izleyen olmuştur, ancak ne düşündüler gerçekten merak içindeyim. Filme büyük bir bütçe ayrıldığı başarılı aksiyon sahnelerinden belli oluyor, onun hakkını vermek lazım ancak konu itibariyle en az on yıl geride kalmış klişelerle dolu bir filmin 2015 yılında Wachowski kardeşler tarafından senaryolaştırılarak bilim-kurgu filmi adı altında sunulması bende bir hayal kırıklığı yaşatı açıkçası. Caine'nin Jüpiter'i defalarca düşerken tutması (müneccim galiba) ya da akıl almaz boyutlarda teknolojik ilerleme yaşamış diğer gezegenlerdeki bürokratik sakatlıklar gerçek dışıydı.

Ek olarak, filmin oyuncuları Jüpiter rolünde Mila Kunis, Caine rolünde ise Channing Tatum ancak bir yerde sempatik Sean Bean de yüzünü gösteriyor. Güzel bir spolier, Sean Bean sonuna kadar ölmüyor :).

- "Because a dream is the only way any of this make sense.
- Compared to what? The idea that you're the only intelligent species, on the only inhabitable planet, in a universe so full of planets that you don't even have a number to describe how many there are."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder