14 Aralık 2015 Pazartesi

Star Wars (Yıldız Savaşları) Episode IV - 1977

"Star Wars" serisinin son filminin vizyona girmesini heyecanla beklediğimiz şu günlerde geriye dönük filmleri izleyerek hafıza tazelemek fena olmaz diye düşündük :). Aslında bilindiği üzere Star Wars serisi ilk olarak dördüncü filmin çekimiyle başlamış ve IV-V-VI'dan sonra I-II-III. sinema filmleri çekilmiştir. Bütün dünya filmleri nazıl izlediyse biz de öyle izlemeye karar verdik ve hikayenin kronolojik sıralamasını değil, filmlerin yapım tarihlerini dikkate alarak seriyi izledik. Star Wars: Episode IV - A New Hope (Yeni Bir Umut) 1977 yılında çekilen ve dünyada büyük bir beğeni kazanan bir filmdir. "Uzun zaman önce uzak bir galakside.." (A long time ago in a galaxy far, far away..) şeklinde sunulan hikaye uzak galakside kurulmuş olan Galaktik İmparatorluğu'nun İsyancılar ile olan mücadelesi ile başlamaktadır. Ajanlar aracılığıyla ele geçirilen Ölüm Yıldızı'nın (Ölüm Yıldızı imparatorluğun en ölümcül silahı ve ayrıca İmparatorluğun merkezi üssüdür) planını İsyancılara iletmek isteyen Prenses Leia yakalanmadan önce R2D2 isimli droide (robot) planı kaydeder. Prenses Leia esir düşse de, son anda kaçmayı başaran R2D2 ve bir protokol droidi planı iletmek ve eski bir Jedi olan Obi-Wan Kenobi'yi bulmak üzere Tatooine gezegenine inerler. Gangster bir gezegen olan ve imparatorun kontrolünden uzakta bulunan Tatooine serbest dolaşan iki robot için tehlikeli bir yerdir ve planlarını başarıya ulaştırana kadar başlarına türlü belalar gelir. Bu zaman zarfında Tatooine gezegeninde yaşayan Luke Skywalker da bu iki doridle karşılaşması sonucu kendisini anlam veremediği gizli bir olayın içinde bulur. Bu olay Luke için bir dönüm noktasıdır zira hem kendi geçmişini öğrenecek hem de geleceği geriye dönülemez bir şekilde değişecektir.

Star Wars serisinin önemli kahramanlarından Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo, Prenses Leia ve doridler bu filmde bize kendilerini tanıtacaklardır. Daha sonra isimlerini sık sık duyacağımız Ölüm Yıldızı (Death Star), Milennium Falcon, Jabba, Fırtına Birlikleri (Stormtrooper), Alderaan (gezegen) ve Tatooine (gezegen)'i de ilk bu film ile duyacağız. Filmin yönetmeni Star Wars'ın yaratıcısı olan ve dünyanın yaşayan en büyük yönetmenlerinden sayılan George Lucas'dır. Filmin ilk film olmasının dışında bir önemi daha vardır: 1989 yılında ABD Kongre Kütüphanesi'nde kültürel ve tarihi açıdan önemli filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivinden muhafaza edilmektedir. Bu Aralık ayı ve vizyona girecek yeni film belki sizin için de bir fırsattır, seriyi izlemeye başlamanızı tavsiye ediyorum!

Darth Vader: I've been waiting for you, Obi-Wan. We meet again, at last. The circle is now complete. When I left you, I was but the learner; now *I* am the master.

Obi-Wan: Only a master of evil, Darth.

George Lucas'ın hayatı hakkında:
https://tr.wikipedia.org/wiki/George_Lucas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder