3 Ağustos 2015 Pazartesi

Mad Max: Fury Road - 2015

Mad Max serisinin dördüncü filmi olan Fury Road (Öfkeli Yollar) uzun zaman alan çekim aşamasından sonra tamamlanarak gösterime girdi. Filmi ilginç kılan unsur otuz yılı aşkın bir süredir aynı yönetmenle aynı seriyi devam ettiriyor olması. Mad Max (Çılgın Max) serisinin ilk filmi 1979 yılında Avustralya'da çekilmiş ve Mel Gibson'un dünyaca tanınmasını sağlamıştır. Serinin devam filmleri Mad Max 2 - The Road Warrior (Yol Savaşçısı) ve Mad Max 3 - Beyond Thunderdome (Gökkubbenin Ardında) sırasıyla 1981 ve 1985 yıllarında yine Mel Gibson ile çekilmiştir. Ancak muhtemelen yaş engelinden, son filmde Çılgın Max rolünde Mel Gibson'u değil, Tom Hardy'yi görüyoruz. Serinin ilk üç filmini izlemediğim için konunun devam mı ettiği yoksa bağımsız hikayelerden mi oluştuğu konusunda yorum yapamıyorum, ama bilim-kurgu türünü seven kişilerin filme rahatlıkla uyum sağlayacağından eminim. Post-apokaliptik (kıyamet sonrası kurguları) türünün en önemli örneklerinden olan bu serinin dördüncü filminde çölleşmiş dünyanın engin bozkırında temposu hiç düşmeyen bir kaçma-kovalama anlatılıyor. Her zaman bireysel yaşamayı seçen ve kendini kurtarmak dışında bir motivasyonu olmayan Max hasbelkader kendini zalim lider Immortan Joe'dan kaçan bir grubun içinde bulur. Grubun başındaki Furiosa ile ilk başta anlaşamasalar da, her ikisinde de bulunan "kaçıp kurtulma dürtüsü" nedeniyle bir süre de olsa birlikte hareket etmeleri gerektiği kanaatine varırlar. Immortan Joe'nin kendisinen çalınanı geri almaktan hiç vazgeçmemesi üzerine bitmeyecekmiş gibi uzanan kum denizinde tamamen bir görsel şölene dönüşen kaçma-kovalama-çatışma sahneleri filmi başarılı bir aksiyon filmine dönüştürecektir.

Filmin yönetmeni diğer serinin diğer filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan George Miller, oyuncuları ise Max rolünde Tom Hardy, Furiosa rolünde ise başarılı oyuncu Charlize Theron. Her ne kadar filme adını veren Max olsa da, bu filmde en etkili ve akılda kalan karakterin Furiosa olduğunu kabul etmek gerek. Oyunculuk ve aksiyon sahnelerindeki başarısı sebebiyle mutlaka izlenmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum, zaten türünün sevenleri filmi çoktan izlemişlerdir.

Max: You know, hope is a mistake. If you can't fix what's broken, you'll, uh... you'll go insane.

My name is Max. My world is fire and blood. Once, I was a cop. A road warrior searching for a righteous cause. As the world fell, each of us in our own way was broken. It was hard to know who was more crazy... me... or everyone else.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder