27 Ağustos 2015 Perşembe

Kanunun Kuvveti (La French) - 2014

Yine yeni bir filmle karşı karşıyayız! 2014 yılında çekimleri tamamlanan "Kanunun Kuvveti", Türkiye'de Nisan (2015) ayında vizyona girmiş. Filmin özgün adı filmdeki karakterlerden birinin lakabı olan "La French" ancak İngilizceye "The Connection" olarak tercüme edilmiş. Filmi izlediğimiz zaman hem Türkçe hem de İngilizce tercümesinin filmin içeriğiyle alakası olduğunu göreceğiniz için, bu konuda herhangi bir yorumum olmayacak. Film 1975 yılında Fransa'nın güneyindeki liman şehri Marsilya'da geçiyor. İdealist hakim (juge) Pierre Michelle'nin (gerçek bir hayat hikayesidir) Marsilya'nın kritik bir bölgesine atandıktan sonraki icraatleri anlatılmaktadır. Türkiye'den getirilen hammadeyi gizli laboratuvarlarda işleyerek Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya pazarlayan organize bir uyuşturucu çetesinin peşinde düşen hakim kendisini tahmin ettiğinden daha büyük bir ağın içinde bulacaktır. Hakimin ve kendisi gibi idealist bazı polislerin karşılaştığı en büyük problem, bölgenin mülki amirlerinden bankacılarına kadar herkesin bu ticarette yer alarak nemalanmaları. Tüm tehlikelerine rağmen French Connection olarak bilinen çetenin lideri olan Tany Zampa'nın peşini bırakmayan ve bu olayı şahsileştirerek onur meselesi haline getiren hakim, kendisini de büyük bir tehlikeye atacaktır. Alışılagelmiş Fransız filmlerinden farklı olan La French, hareketli senaryosu ve bol aksiyon sahneleri ile biraz Hollywood'a yaklaşıyor.

Filmin yönetmeni tek başına ilk uzun metrajlı film denemesini gerçekleştiren Cédric Jimenez, oyuncuları ise hakim rolünde Jean Dujardin, Zampa rolünde Gilles Lellouche ve Zampa'nın eşi rolünde Melanie Doutey. Filmde vurgulamak istediğim bazı hususlar var, birincisi Fransız Hukuk Sisteminin Türk Hukuk Sisteminden belirgin farkları: Pierre Michelle bir hakim ancak bilgi ve delil toplayan/tutuklama isteye/sorgu yapan/polisle beraber çalışan bir görev icra ediyor (bizdeki Savcı gibi düşünebiliriz). O nedenle yukarıda belirtilen Hakim unvanı ile neden uyuşturucu çetesinin peşide koştuğu hususu kafa karışıklığı yaratmasın. İkinci bir husus da, filmin dönemin (1975), kostüm, davranış tarzı ve mekan (araba, sokaklar, dekor) özelliklerini çok iyi yansıtıyor olması. Hatta o kadar iyi ki, filmin o yıllarda çekildiğini düşünebilirsiniz :). İzlemenizi tavsiye ederim.

Not: 1971 yılında "Kanunun Kuvveti" adında (özgün adı: The French Connection) Hollywood yapımı bir filmin daha mevcut olduğunu öğrendim, ancak aralarında hikaye açısından bir benzerlik var mıdır izlemediğim için bilmiyorum, ancak konu açısından benzerlik taşıdıkları anlaşılıyor (uyuşturucu çeteleri-polisiye). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder