9 Haziran 2015 Salı

San Andreas Fayı - 2015

Ne kadar Amerikan filmi klişesi varsa, bu filmde toplanmış gibi, tespit yapmaktan filme odaklanamadım :).  Bununla beraber, herhangi bir Jeoloji uzmanı veya deprembilim uzmanı filmi nasıl yorumlar bilemiyorum ancak filmde gösterilen ve yaşananlar bana doğa kanunlarından çok uzak göründü. Film yapılırken sanki mantığa oturmasın da yalnızca "full aksiyon" olsun diye bir amaçla yola çıkılmış gibi. Öncelikli olarak belirteyim, San Andreas Fayı Amerika Birleşik Devletleri'nde Kalifornia'nın güneyinden kuzeydoğu yönünde uzanarak San Francisco'nun yakınlarından denize doğru ilerleyen büyük yerkabuğu kırık hattıdır. Filmde bazı artçı sarsıntılardan sonra aktif hale gelen San Andreas fayının Kalifornia'dan Batı Kıyı Şeridi'nin tamamında meydana getirdiği felaketler gösterilmektedir. Tabi buna arama-kurtarma ekibinde görev alan Ray'in depremden etkilenen ve farklı şehirlerde olan eski karısı Emma ve kızı Blake'i kurtarma operasyonu da diyebiliriz. Aslında filmde görsel efektlerin yanında asıl sahnelenen unsur Ray'in yaşadıkları, geçmiş hesaplaşması, ailevi sorunları ve sorumlulukları. Yaşanan deprem felaketinde herkes hayatını kaybederken biz çok önemli olduğu için Ray'in özel hayatına odaklanıyoruz. Üzülerek söylüyorum ki filmin daha önce izlediğiniz Roland Emmerich filmlerinden fazlası yok, ancak eksikleri olabilir. Bazı şeyleri açıklamaya çalışmaktansa, "felaket filmi" adı altında izlemeniz filmi biraz sevmenizi sağlayabilir. Bu arada filmde tespit ettiğim ve eleştirdiğim bazı klişeler (liste daha uzar aslında):

- Emma'nın daha eşinden ayrılmadan hemen zengin (ancak karaktersiz) sevgili yapmış olması
- Çiftin ayrılmasına ve birleşmesine sebep olan "boğulma" sembolü
- Ray'de bulunan sınırsız yetenekler (öncelikle adam ölmüyor, ayrıca doğuştan şanslı, tüm araçları kullanmasını biliyor ve sanırım peygamber).
- Zorlama şekilde araya sokulmuş aşk kırıntıları
- Amerikan filmlerinin olmazsa olmazı, "küçük çocuk kurtarma ve kurtarırken ölme" sahnesi
- Son anda bir felaketten kurtulma olayının abartılması
- Neyse ki yok dediğimiz anda ortaya çıkan dev Amerikan bayrağı,

Filmde izlenecek bir husus var: görsel efekt. Benim bir filmde aradığım efekt ve tekniktir diyorsanız, filmi izleyebilirsiniz, ya da Dwayne Johnson (Ray) hayranıysanız da neden olmasın. Filmin yönetmeni Brad Peyton, Emma ve Blake rollerinde Carla Gugino ve Alexandra Daddario bulunmakta. İyi seyirler!

Emma: What do we do now?
Ray: We rebuild.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder