4 Haziran 2015 Perşembe

Camp X-Ray - 2014

Filmden bahsetmeden önde, Camp X-Ray hakkında bilgi vermek yerinde olur sanırım. Kamp X-Ray, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2002 yılından bu yana askeri hapishane olarak kullandığı Guantanamo Kampının bir bölümüne verilen isimdir. İşkence veya ölümler yaşanmış mıdır bilmiyorum ancak Amerikan yönetiminin Cenevre Anlaşmasını ihlal ederek hukuk dışı tutuklamalar yaptığı pek çok kez tartışılmış bir konudur. Filmin ana konusu, bir Amerikan askeri ile (Amy Cole) bir tutuklu (Ali Amir) arasında yaşanan tuhaf yakınlaşmadır. "Aşk" olarak nitelendirilemese de, bir "hoşlanma" veya "empati kurma" denilebilir. Amy Cole, Amerika'da yaşadığı kasabaya sığmayan ve bu nedenle orduya yazılmış olan genç bir kadındır. İlk görev yeri olan Guantanamo kampı yaşadığı tecrübelerden sonra hayata bakışını tamamen değiştirecektir. Ali Amir ise, kendi deyimiyle yıllardır suçsuz yere özgürlüğü kısıtlanmış bir tutukludur. Küçük bir kasabadan gelen tecrübesiz bir genç kızın üniversite bitirmiş, Harry Potter serisini okumaktan hoşlanan ve akıcı bir dille İngilizce konuşan birinden etkilenmesi de çok sıra dışı bir durum olmasa gerek. Belki de, Guantanamo'da geçirdiği süre boyunca kendisini hapiste gibi hisseden Amy Cole yalnızca tutukluların duruma üzülmüştür. Bu arada, filmde çok çarpıcı sahneler vardı; özellikle esirlere "Prisoners (esir)" diye hitap eden bir askerin komutanı tarafından "Detainees (tutuklu)" olarak düzeltilmesine Amy Cole'un yaptığı açıklama: "Prisoners are subject to the Geneva convention... detainees are not."
 
Senaryonın ne kadar objektif olduğu ayrı bir tartışma konusu, ama ben Kristen Stewart'ın performansını beğendim. Yönetmenliğini Peter Sattler'in yaptığı filmde, Kristen Stewart'a Ortadoğu'lu esir rolünde  İranlı oyuncu/senarist ve yönetmen Peyman Moaadi eşlik ediyor.
 
Film hakkında, Guantanamo Kampındaki en ağır işkence iki saatte bir oda değiştirmek değildir herhalde, diye yorum yapanlar olmuş. Peki filmde gösterilenleri birkaç tık arttırın, ama bir de Amerikan askerlerinin oradaki esirlerin ülkesinde onların eline esir düştüğünü hayal edin, neyle karşılaşırlardı? Sonuçta Amerikan yapımı bir film izledik diye Amerikan askerlerini de aklayacak değiliz. Gerçeği ne kadar yansıttığını ben bilmiyorum ama etkileyici bir film. İzlemenizi tavsiye ederim.
 
Ali: You were saying that stop Hannibal Lecter, so I have to know what Hannibal Lecter is, then I stop doing that.
Amy: He's a guy in a movie that talks too much.
Ali: I haven't heard about this movie.
Amy: Well, it's probably banned where you're from, anyway.
Ali: You mean in Germany?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder