5 Haziran 2015 Cuma

Get on Up - 2014

Yaşamının son yılında İstanbul'da da bir konser veren James Brown'un (1933-2006) hayatını anlatan film sanırım Türkiye'de henüz vizyona gitmedi (o nedenle filmin Türkçe adını yazamıyorum). Kilise korolarında söylediği şarkılardan R & B müzik ve soul müziğe doğru yelken açan James Brown'un yirminci yüzyıl dünya müzik tarihine olan katkısı tartışılamaz (kendisi Soul müziğin babası olarak bilinmektedir - The Godfather of Soul). Get on Up, James Brown'un Güney Karolina'nın sefil bölgelerinde başlayan hayatının Atlanta'da ne şekilde yükseldiğini hayatının farklı zaman dilimlerinden kesitler sunarak anlatıyor. Filmin başındaki James Brown'a ait tuvaletin başkası tarafından kullanılmasına verdiği aşırı tepki (Georgia, 1988) ve hayatının diğer dönemlerinde hem arkadaşları hem de kadın partnerleriyle olan ilişkilerine baktığımızda sanatçının normal bir psikolojiye sahip olmadığını söyleyebiliriz. Kaldı ki, çocukluğa dair anılar ve ilk suçunu on yedi yaşında işlemesi de (silahlı soygun) tepki verdiği olayları açıkla niteliktedir. Profesyonel hayatında başarılı pek çok kişi gibi, James Brown'un da sosyal hayatını çok iyi idare edebildiği söylenemez, belki de babasını örnek aldığından olsa gerek, kadınlarla ilişkileri de çok saygılı değil (en azından filmde gösterildiği kadarıyla). Elbette dört dörtlük olması beklenmezdi ancak bazı detayların bu şekilde aktarılmasının rahatsızlık verdiğini de söyleyebiliri. Ayrıca 1992 yılında "Grammy Hayat Boyu Başarı Ödülü" alan James Brown'un müzik kariyerine daha çok değinilmesini tercih ederdim ancak filmi daha fazla uzatmak istemediler sanırım (oynadığı ve müziklerinin film müziği yapıldığı filmlere de değinilmemiş). Bununla beraber hayatının son dönemlerini (hastalıkla mücadele ettiğini düşünürsek) filme yansıtmamalarını eleştirecek değilim.

Filmde dünya müzik tarihine de damgasını vuran James Brown'ı Chadwick Boseman canlandırıyor, filmin yönetmeni "Duyguların Rengi" filmiyle tanıdığımız genç yönetmen Tate Taylor. Diğer oyuncularbenim sinemada alışık olduğum simalar değili o nedenle yazmıyorum. Soul müziğe ilginiz varsa veya biyografik filmlerden hoşlanıyorsanız, filmi izlemenizi tavsiye ediyorum (hoşlanmıyorsanız da izleyebilirsiniz).

"You special. Your mama's a no account fool, your daddy too, but you ain't going to be. You gonna be okay. One day, everybody going to know your name."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder