30 Mart 2015 Pazartesi

Wild Tales (Asabiyim Ben) - 2014

"Asabiyim Ben" (Relatos Salvajes) altı farklı kısa hikayeden oluşan bir film, ve ortak özellikleri "asabiyet öyküleri" olmasında toplanabilir. Aldatmak, aşk acısı, haksızlık, hesaplaşma vb. konular işlense de, ortak payda öfkenin hüküm sürdüğü bağımsız birey öyküleridir (hatta neredeyse günlük hayatta yaşadıklarımızdan izler bulabilirsiniz). Eğer hayatınızı mahveden insanların (size kafayı takan ve okulu bırakmanıza sebep olan bir profesör, aldatan bir sevgili, güveninizle oynayan bir psikiyatr ya da ailenizi dağıtıp her şeyinizi elinizden alan bir yerel yönetici) tümünün kaderi elinizde olsa ne yapardınız? Sonuçta herkesin kendisini çok üzen kötü kalpli insanları bir balona doldurup kutuplara yollamak gibi bir hayali olmuştur diye tahmin ediyorum. Yolda sizi taciz eden asabi bir sürücüyü mesela ezip geçmek istemediniz mi? Hiçbir uyarı olmayan bir sokakta arabanızın çekilip ayrıca bir de yüklü bir park cezasına maruz kalsanız kime itiraz ederdiniz? Ya da, düğün gecenizde sevgilinizin sizi aldattığını öğrendiğiniz kişinin de davetliler arasında olduğunu öğrendiğinizde ne yapardınız? Bu hikayelerin gerilim ve dramatik tavırlarında aldanmayınız, yeri geldiğinde eğlenceli bir film, yani sizi bunaltmadan ilerleyen bir konusu var (yine de bazılarında politik etkiler de var, bilginiz olsun). Hikayelerin her birisi birbirinden ilginç ancak benim favorim filmi başlatan uçak hikayesiydi. Siz de izleyip kendi hikayenizi seçebilirsiniz.

Film Arjantin&İspanyol ortak yapımı, ve yönetmenliğini Arjantin'de bir dönem ünlü olan "Hermanos y Detectives" dizisiyle tanınan Damian Szifron yapıyor. Ünlü yönetmen Pedro Almodovar'ın da filmin yapımcılığını üstlenmiş olması da izlemenize bir sebep olabilir :). Bununla beraber, bazı eleştirmenler tarafından filmin Steven Spielberg'in yönetmenliğini yaptığı Amazing Stories (1985) adlı diziden ilham alınarak çekildiği yönünde yorumlar da yapılmış. Belki bu seriyi de izlemek istersiniz.

"Bizim ülkemiz böyle işte. Herkes böyle adamların hak ettiklerini almalarını istiyor ama kimse parmağını kımıldatmıyor. Kendinle gurur duy çocuğum. Şu acınası hayatında ilk kez dişe dokunur bir şey yapıyorsun."

"Ama ailen dışında her şeye öncelik veriyorsun. Bir gün değişeceğini düşündüğüm için salak olan benim. Ama ne var biliyor musun? Toplum değişmeyecek. Sen de değişmeyeceksin. "

Pedro Almodovar Hakkında:
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2013/12/pedro-almodovar.html

All About My Mother:
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2013/12/all-about-my-mother-1999.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder