16 Şubat 2015 Pazartesi

İbn-i Sina: Hekim (The Physician) - 2013

Filmin tarihi gerçeklerden oldukça uzak olduğu yönünde pek çok eleştiri yapılmış, evet doğrudur, film tarihi gerçekleri pek yansıtmıyor. İbn-i Sina 980-1037 yılları arasında İran'da yaşadığı için, yaşadığı dönemin yaşam tyarzı ve dokusu hakkında oldukça az bilgimiz var ancak İbni Sina'nın hayatına pek çok kaynaktan ulaşabiliyoruz ve asla filmde anlatılan gibi değil. Bir doktor olduğu, felsefe ve matematikle ilgilendiği gerçek ancak genklik yılları hariç filmdeki gibi "enstitü" benzeri bir yerde hem ders verip hem de hastalar tedavi etmiş birisi değil, hayatından öğrendiğimiz kadarıyla daha ziyade emirlerin hizmetinde çalışmış ve bunun karşılığında haneden kütüphanelerinden vakit geçirerek yaşlanan birisi (ayrıca ölümü de ayrı bir vaka). Bu nedenle bir İngilizin (Rob Cole) kendisinden tıp alanında ders almak için İsfahan'a gelmesi kurgulanabilir bir hikaye olsa da, İbn-i Sina gibi tarihi bir karakterin (gerçekten yaşamış ve hayatı kayıt altında olan bir kişinin) hayatının kurgulanması benin eleştirdiğim bir nokta. Annesinin ölümü ve kardeşlerinin başka ailelerin yanına evlatlık gitmesi sonucu Rob Cole ("Tom Payne") İngiltere'de at arabasıyla dolaşan gezici hekimlerden birinin yanına (kendilerine Barber deniyor) çırak olarak başlar. Zamanla öğrendikleri kendisine yeterli gelmeyen Rob bir Yahudi hekimden İsfahan'da hastaları iyileştiren ve tıp okulu açan İbn-i Sina adında bir doktorun adını işitir. Her şeyi geride bırakarak İsfahan'a doğru yola çıkar, dönemin bakış açısı gereği, kendi kendini sünnet ederek Yahudi gibi davranır ve bir şekilde okula kabul edilmeyi başarır. Tabi bundan sonrası İran'da yaşayabilmeyi gerektirir.

Filmde İbn-i Sina'nın İranlı olarak anlatılması veya Selçuklu Türklerinin çapulcu gibi anlatılmasını da eleştirenler olmuş. Zira başarılı insanları Türk yapmaya çok meraklı olduğumuz için, İran topraklarında doğup büyümüş, tüm eserlerini Farsça yazmış ve adı "Ebu Ali El-Hüseyin İbn-i Sina" olan birini de Türk yaparız, bir de üstüne filmde İranlı yapmışlar diye eleştiririz. Orta Asya topraklarından atlarla gelip zaten var olan bir medeniyeti ele geçirmeye çalışan bir milleti de melek yapacak değiller elbette? Neyse mevzu bu değil.

Filmin yönetmeni "Goethe'nin İlk Aşkı" filmi ile tanınan Philipp Stölzl, oyuncuları Tom Payne, Ben Kingsley ve Stellan Skarsgard. Filmin senaryosu Amerikalı yazar Noah Gordon tarafından yazılan "The Physician" kitabından esinlenilerek oluşturulmuştur (Türkçeye "İbni Sina'nın Talebesi Hekim" adıyla Yurt Yayınları tarafından tercüme edilmiştir).

"Ibn-i Sina: Because there is nothing to be afraid of. Death is merely a threshold we must all cross... into the silence, after the final heartbeat... drifting away with our final exhalation... into eternal peace... "

İbni Sina'nın hayatı için:
http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna

"The Physician" kitabı hakkında:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Physician

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder