28 Şubat 2015 Cumartesi

Birdman (Atmaca) - 2015

Birdman; Broadway'de tiyatro oyunları yöneten ve aynı zamanda oyunculuğunu yapan eski aktör Riggan Thomson'un hazinli hikayesidir diyebiliriz. Gençliğinde "Birdman" (Atmaca Adam) karakteriyle ünlenmiş ve herkes tarafından bu şekilde tanınan Riggan, yavaş yavaş silinen popülerliğini kazanabilmek için kendi ahlak kuralları çerçevesinde her şeyi yapmaya hazırdır. Büyük umutlar beslediği oyununun provaları sırasında oyunculardan birisi kaza geçirip yaralanınca, acilen oyuncu arayışına giren Riggan, oyunculardan birinin, Lesley'in tavsiyesiyle Mike Shiner (Edward Norton) ile anlaşır. Mike'ın sıra dışı taktikleri ve sanatı farklı yorumlayışını kendi algısına uydurmaya çalışan ve yeniliklerle sürekli çatışan Riggan, aynı zamanda asistanlığını yapan sorunlu bir ergen olan kızı Sam (Emma Watson), sevgilisi Laura (Andrea Riseborough), eski karısı Sylvia (Amy Ryan) ve acımasız tiyatro eleştirmenlerini de idare etmek zorundadır. İçinde olmayan birinin asla anlamayacağı "perde arkası sorunları"nın tüm açıklığıyla anlatıldığı bir film olması Birdman'i en iyi tanımlayan cümle olabilir. Broadway'da hayatın sahnenin önüne oturup izlediğimiz gibi basit olmadığının çarpıcı bir vurgusunun yanında, filmde modern dünyanın "sanata nasıl ilgi duyduğunun" güzel bir eleştirisi yapılmaktadır: Amerikan halkının sansasyonlara prim vermesi veya klasik anlayışta ısrar edenlerin sosyal medya ve teknolojiye yavaş yavaş yenilmesi tespit ettiğim örnekler arasında.

Ara sıra Riggan'ın iç dünyasına ve kişisel hesaplaşmalarına şahit oluyoruz; kendini kanıtlama çabasının arkasında ona ün kazandıran Birdman ile yaşadığı dialoglar görsel anlamda iyi sahneler ortaya çıkarıyor. Gerkle hayal iç içe geçse de, gerçeklerden kaçmanın en iyi yolu "hayal"dir diyerek, Riggan'a hak veriyor olmamız gerekir.

Filmde Riggan Thomson rolünde Michael Keaton'u görüyoruz. Kendisine yukarıda bahsettiğimiz gibi Naomi Watts, Edward Norton, Emma Stone, Andrea Riseborough, Zach Galifianakis ve Lindsay Duncan eşlik ediyor. Filmin yönetmenliğini "21 Gram" ve "Babil" filmleriyle tanıdığımız Alejandro Gonzales Inarritu yapıyor. Pek çok olumlu eleştiri alan film, 2014 yapımı filmler arasında en beğenilen filmlerden olmuş, pek çok dalda ödüle aday gösterilmiştir (en iyi senaryo ödülünü almıştır). Ayrıca 87. Akademi Ödüllerinde en iyi film kategorisi de dahil olmak üzere ğpek çok alanda aday gösterilmiş olup, en iyi film, yönetmen, özgün senaryo ve sinematografi ödüllerini kazanmıştır. Filmin bu kadar ödül kazanması hem dikkatleri hem de acımasız eleştirileri üzerine çekse de, daha kötü filmler de aynı ödülleri almıştı diyerek susmayı tercih ediyorum. Bu arada kara mizahın güzel bir temsilcisi olarak film izlenmeyi hak ediyor kanaatimce.

"Popülarite, prestijin kıçı kırık kuzenidir arkadaşım."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder