21 Ocak 2015 Çarşamba

Two Lovers (İki Aşık) - 2008

"Neye niyet neye kısmet" mesajını oldukça iyi bir şekilde veren bir film. Filmi biraz gönülsüz izledim, hem yavaş ilerliyor olması hem de hüzünlü temasından dolayı filme de pek ısınamadım ancak bitince beğendiğimi fark ettim :). Bir taraftan depresyonda olan ve intihar girişiminde bulunan ancak bir taraftan gerçekten sevmek ve güzel bir hayat geçirmek isteyen genç bir adamın ikilemi çok güzel anlatılımış. Leonard (Joaquin Phoenix) babasıyla beraber Brooklyn'de kuru temizleme işi yapan ve yakın zamanda sevdiği kadın ile ilgili büyün bir ruhsal travma yaşamış bir adamdır. Basit bir genetik rahatsızlık sebebiyle sevdiği nişanlısını kaybeden Leonard'ın akıl sağlığında bozulmalar olmuş ve birkaç kere intiharı denemiştir. Bu süreçte ailesinin araya girmesiyle "blind date" denilebilecek bir şekilde tanıştığı Sandra Cohen (Vinessa Shaw) ve apartmanda üst katına yeni taşınan sarışın güzel Michelle (Gwyneth Paltrow) arasında kalan Leonard bir taraftan düzelirken bir taraftan farklı bir "gel-git"in içine girecektir. Bu iki kadının arasında kalan Leonard’ın gelgitleri üzerine kurulu olan filmin konusu yabancı değil; fakat karakterlerin derinliği ve olay örgüsüyle diğer örneklerinden farklı değerlendirilmeyi hakediyor.
 
Filmin sonu bana "Selvi Boylum al Yazmalım"ı biraz anımsatsa da (bakış açıları aynı değil yanlış anlaşılmasın) sonunda empati yapmak ve aşka saygı göstermek açısından güzel bir vurgu yapıldığı kanaatindeyim. Her ne kadar konu olarak örneklerini sinemada sıkça görebileceğimiz bir film olsa da, karakterlerin duygularını vücut diline bu kadar yansıttıkları bir filmle karşılaşmak zor.
 
Filmin yönetmeni yine Joaquin Phoenix ile 2007 yılında çektiği "We Own the Night" filmiyle tanınan James Gray.  Oyunculuk anlamında da beğendiğim "Two Lovers" her anlamda hayatın çok içindeydi, her sahnesiyle çevremizde var olan acı ama gerçek yaşamı yansıtıyordu. Bu nedenle izlemenizi tavsiye ediyorum.
 
"I will never walk away from you."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder