30 Ocak 2015 Cuma

Bana Masal Anlatma - 2015

Bu cuma (bu aralar çok fazla Türk filmi yayında olduğundan) birini seçerek izlemek istedim. Eğlenceli bir film olduğu söylenen "Bana Masal Anlatma" gerçekten hakkını verniş. Tabi beklentiyle gitmemek lazım, araya serpiştirilmiş fantastik unsurlar vardı ve cevaplanmamış sorular çok fazlaydı. Bu nedenle çok fazla düşünmeden, kendinizi filmin akışına bırakmanızı tavsiye ederim. Filmde çocukluğun masum dönemlerini babasının ilginç masallarıyla geçirmiş olan Rıza (Fatih Artman), büyüyüp minibüs şoförü olunca da kendi hayatından kaçmak için hayallere sığınır. Hem utangaç olan hem de hayata karşı pesimist olan bu naif genç, çok mutsuz olduğu bir gece hayal mi gerçek mi olduğunu tespit edemediği bir kızla karşılaşır: Ayperi (Hande Doğandemir). Hayatının kadınını arayan bu adamla, kendisini esaretten kurtaracak kahramanını bekleyen kızın karşılaşması hayatlarının akışını nasıl etkileyecek izleyip görmek gerek. Tabi geri planda akan hayatlar var: Rızanın annesi (Devrim Yakut), Topal (Gürkan Uygun) ve diğer Suriçi'nde yaşayan mahalleliler. Komedi tarzında bir filme yakışan beğendiğim bir oyunculuk vardı; abartılı ve komik. Bu nedenle herhangi bir sona bağlanmayan veya mantıklı bir silsilede ilerlmeyen kurgusu bile affedilebilir. Dediğim gibi, yüksek bir beklentiye gerek yok ancak son zamanların en komik Türk filmlerinden olabilir, vaktiniz varsa izleyebilirsiniz.
 
Filmin yönetmeni ve senaristi "Leyla ile Mecnun" dizinin de yönetmenliğini yapmış olan Burak Aksak. Belki de bu nedenle sıradışı unsurlar sanki olabilirmiş gibi filmde izleyiciye sunulmuş. Leyla ile Mecnun dizini izleyen  kişilerin ne demek istediğimi anlayacaklarına eminim.
 
Bu konuda yapılan eleştiriye katılıyorum: "Son yılların en beğeni toplayan TV serilerinden biri haline gelmiş olan Leyla ile Mecnun'un o kendine has naif, absürd ve akılcı hikayesini beyazperdeye taşımak isterseniz ne olur? Üstüne biraz daha eski usül melodram, biraz nostalji, bir parça da sıcak mahalle kültürü... Yıllar boyunca benzeri formülleri deneyen, bazen de bunun ekmeğini yemek için doğru dürüst çabalamayan nice yerli komedi filminden sonra, bu kez karşımıza bu malzemeleri bünyesinde hakkıyla eritebilmiş bir proje var: Bana Masal Anlatma."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder