12 Ocak 2015 Pazartesi

Beşinci Element (The Fifth Element) - 1997

Bu filme yapılan göndermelerle sık sık karşılaşmışızdır. Filmi izlerken 1997 yapımı olduğunu bilmiyordum, bu nedenle "tam oturmamış senaryo" "klişe mekan & tasarım" vb. yorumlar yaptığımı anımsıyorum :). Şu an sözlerimi geri aldım, zira anladığım kadarıyla izlediğim diğer filmler Beşinci Element'in taklidi. Film hakkında konuşmadan önce bir konuya değinmek isterim, bilindiği üzere felsefenin doğduğu andan bu yana dünyayı var eden dört element olduğu kabul edilir: ateş, hava, toprak ve su. Tabi ilerleyen çağlarda felsefeden koparak farklı bir disiplin oluşturan kimyadan farklı olarak bu dört element "temel unsurlar" olarak değerlendirilmiş ve ayrı bir beşinci elementin varlığı varsayılarak hakkında fikirler üretilmiştir. Filmde de aynı şekilde vurgulanan şey beşinci elementin yaşamın özünü taşıyan ve bildiğimiz maddelerden farklı olan ulvi bir varlık olmasıdır. Film 2200'lü yıllarda geçmektedir ve teknolojik olarak dünya çok ilerdedir (uçan arabalar filan). Saf kötülüğün dünyadaki varlığı yok etmek istemesiyle ortaya çıkan tehlikenin bertaraf edilmesinin tek şartı "beşinci element"tir. Dünyaya bir şekilde ulaşan beşinci elementin taşıyıcı varlığı Leeloo'nun (Milla Jovovich), eski bir asker olan taksi şoförü Korben Dallas'a (Bruce Willis) rastlamasıyla, Korben de kendini bir kovalamacanın içinde bulur. Bütün amaç beşinci elementin nasıl çalıştığını bularak dünyayı kurtarmaktır.

Eski Yunan filozofları beşinci elementin normal madde özelliklerine sahip olmayan bir bilinmez olduğunu kabul ederler. Simyacıların "mükemmel kaynaşma özelliğine" sahip olduğuna inandıkları bu element aynı zamanda beden ile ruh arasında aracılık görevi de yürütmektedir. Filmde "mükemmel" olarak tarif edilen beşinci element belki de Türk mutasavvıfların dediği gibi "sevgi"dir.

Filmin yönetmeni "Lucy" filminin de yönetmenliğini yapmış olan Fransız yönetmen Luc Besson'dur. 1998 yılında en iyi efekt dalında oscara aday gösterilen filmde kullanılan kostümlerin tasarımı Fransız modacı Jean-Paul Gaultier tarafından tasarlanmıştır (950'den fazla kostüm kullanılmıştır. Filmi izlerseniz sıradışı kostümlerin farkına varacaksınız). Bilim-kurgu alanında öncü filmlerden kabul edilen filmi bu türün sevenleri arasında muhtemelen izleyen kalmamıştır ancak varsa tavsiye ederim :). İyi seyirler!
 
LeeLoo: Everything you create, you use to destroy.
Korben Dallas: Yeah, we call it human nature.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder