10 Aralık 2014 Çarşamba

Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow) - 2014

Bazen kendi kendime eleştiriyorum filmi izlemeden, bu nasıl isim diye? Filmi izleyim konulan ad ile filmin özgün adı arasında bağ kurmaya çalışıyorum. Bu filmde de aynı şeyi yaşadım, Edge of Tomorrow, ne olabilirdi? İzledikten sonra diyebilirim ki hikaye ile bu kadar bütünleşen, hikayeyi bu kadar iyi yansıtan bir isim daha görmedim sanırım :). Bazen senaryolar birbirine benzese de veya ilgi çekmesi için araya aşk vb. unsurlar serpiştirilse de ben bilimkurgu filmlerini izlemekten oldukça zevk alıyorum. Bu filmde bilimkurgu/aksiyon filmlerinin alışılmış siması Tom Cruise Binbaşı Bill Cage rolüyle yine karşımızda. Ancak alışılmışın aksine bu kez kendine güvenen tecrübeli bir asker değil (binbaşı rütbesine bakmayın, şişirilmiş rütbesiyle ordunun sözcüsü, halka gösterilen yüzü ve aslında reklamcı). Dünyayı istila eden Mimics adlı uzaylı birliği ile dünyada hiçbir ordu baş edemeyince, ordular tüm güçlerini birleştirip son bir taarruza geçerler ve Binbaşı Bill Cage'da kendini bir anda bu savaşın içinde bulur. Dünyanın sahip olduğu güç ve teknoloji Mimics ile başa çıkmak için yeterli değildir, özellikle de, uzaylıların telepati yoluyla emir alıp vererek her şeyi önceden biliyormuş gibi hareket ediyor oldukları düşünülürse! Ya da aslında biliyorlar mı? Tahmin edileceği üzere, Bill Cage için bu savaş tam anlamıyla bir intihardır ve kısa süre içinde ölmesi sürpriz olmaz. Ancak ters giden bir şey vardır: Cage bir anda kendini her gün yeniden başlayan bir döngünün içinde bulur (aslında bu cehennem olmalı). Kendisini tek anlayacak kişi, bu döngüyü daha önce yaşamış olan "Verdun Meleği" Rita'dır (Emily Blunt).

Senaryo bir açıdan1993 yapımı "Bugün Aslında Dündü" filmini anımsatsa da, tür ve sahneler açısından oldukça farklı bir film ortaya çıkmış. Pek çok izleyicinin de belirttiği gibi, film tam bir bilgisayar oyunu! Ölüyorsun, baştan başlıyorsun, gidebildiğin yere kadar gidip, ölürsen yine baştan...

Filmin başrollerini Tom Cruise, Emily Blunt ve Bill Paxton paylaşıyor ve filmin yönetmenliğini "Geçmişi Olmayan Adam" ve "Bay & Bayan Smith" filmleriyle tanıdığımız Doug Liman yapıyor. "Aksiyonu çözmüş bir sinemacı olan Doug Liman zanaatkar bir yönetmen olarak ortaya türün meraklısı olmayanları bile cezbedecek, gerçekten sıkı bir bilim kurgu aksiyonu çıkarmış." Eğer bilimkurgu filmlere ilgili duyuyorsanız, izlemenizi tavsiye ederim!

"Geleceği bilen bir düşman asla yenilmez."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder