13 Aralık 2014 Cumartesi

Interstellar (Yıldızlararası) - 2014

Sosyal medyada, televizyonda ve gazetelerde bu film hakkında pek çok yorum yapıldı, film çok beğenildi. Bu nedenle YıldızlarArası uzun süredir izlemek istediğim ve merak ettiğim bir filmdi. Öncelikle belirtmek isterim ki, sahip olduğum genel kültür bilgisiyle bu film hakkında derinlemesine yorum yapabilmem oldukça zor. İçerdiği teknik bilgiler filmi alıştığımız bilim-kurgu filmlerinin daha da ötesine götürdüğü için ben filmden anladığım kadarından söz edeceğim. Filmin kahramanı eski bir pilot olan ve elektronik aletler hakkında teknik bilgisi oldukça yüksek olan Cooper (Matthew McConaughey) iki çocuğu ile beraber mısır tarlalarında üretim yapmaktadır. Bir şekilde (böyle diyorum çünkü bu noktanın üzerinde durulmuyor, asıl önemli olan bundan sonra insanlığın aradığı çareler) dünyanın sonu gelmekte ve açlık vb. sorunlar için insanlar ağırlıklı olarak çiftçilikle ilgilenmektedir. Cooper kendisi gibi metafiziksel konuları çabuk kavrayabilen kızı Murph'un de yardımıyla evlerinde tuhaf şeyler yaşandığını tespit eder (yer çekimi olduğunu tahmin etmektedir). İşaretlerin peşini bırakmayan Cooper'ın karşısında bir anda beklemediği şekilde eski kariyerini gerçekleştirebileceği bir fırsat çıkar. Hem çocuklarının geleceği hem de insanlığın kaderi olduğuna inandığı bu fırsatı değerlendiren Cooper, dünyanın geleceği için henüz tanımlayamadığı güçler tarafından galaksiye yerleştirilen solucan deliğinden geçerek önemli bir projeyi gerçekleştirmeye çalışacaktır.
 
"Bunun dışında senaryonun hiçbir başka detayına dokunmak istemediğim için Yıldızlararası’nı geçmiş Nolan sinemasının tekniği ile kıyaslayacağım. İlk olarak daha önce teknik bakımdan mükemmel olmasına rağmen hikaye bakımından fazla klinik ve soğuk bir havaya sahip olduğuna dair eleştiriler alan Nolan, Yıldızlararası ile teknik bakımdan en karmaşık yapımını inşa etmenin yanında kariyerinin en duygusal filmini de ortaya koyuyor. İnsan olmanın hem evrenin genişliği ve bilinmezliği ile, hem de sevginin ve inancın gücü ile bağlantısını McConaughey ve kızı arasındaki ilişki ile bir arada tutmayı başarıyor Nolan."

Özellikle bilim-kurgu türünü sevenlerin ve uzay üzerine üretilen teoriler konusunda bilgisi olan kişilerin bu filmi çok seveceğinden eminim. Zaten daha fazla bir şey söylemek anlamsız zira ilgisi olan herkes tarafından filmin çoktan izlendiği kanaatindeyim :). Filmin yönetmeni Prestij filminden ve Kara Şövalye serisinden tanıdığımız Christopher Nolan ve oyuncu kadrosunda Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon ve Michael Caine gibi isimler yer almakta. Bilimkurgunun yanı sıra insani unsurlar da (sevgi, inanç ve yaşama iç güdüsü) içeren filmin senaryosu Fizikçi Kip S. Thorne'nun evrendeki 'Solucan Delikleri' teorisinden ilham alınarak hazırlanmış. Hepinize iyi seyirler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder