25 Mart 2014 Salı

The Wolf of Wall Street - 2013

Kanaatimce gereğinden uzun bir filmdi (2 saat 59 dakika yazmışlar, yani 3 saat olsa nasıl izlerdik?). Bu sebeple olsa gerek, pek çok noktada filme konsantre olmaktan yoruldum ve bazı bölümleri anlamadım. Yine bu sebepten olsa gerek izleyicilerin dikkatini filme çekmek için çok fazla erotik sahne konulmuş filme. Biz de kara komedi filmidir, yönetmeni "Köstebek" ve "New York Gangsterleri" filminin de yönetmeni olan Martin Scorsese'dir, komedi ve müzikal kategorisinde Altın Küre kazanmıştır diye izledik ama belki bu süreçte daha faydalı başka bir şey yapabilirdik, her neyse. Başrolde Walla Street'in tuzaklarla dolu karanlık eline düşen hırslı Leonardo DiCaprio'nun oynadığı filmde Jonah Hill, Margot Robbie (çok güzel bir hatun), Jean Dujardin, Matthew McConaughey gibi çok tanınmayan isimler var. Filmin hikayesi, Walla Street'e düşen bu hırslı yeni yetme Jordan Belfort'un (Leonardo DiCaprio) 1980'lerin ikinci yarısında neyi nasıl yapacağını öğrenmesiyle (her yol mübah şeklinde) zamanla büyük bir borsa şirketinin başına geçmesi, dönemin bunalımlarıyla birlikte anlatılmaktadır. Tabi zamanla zenginleşen pek çok erkek gibi, önce arabasını ve eşini değiştirir, bir taraftan seks ve uyuşturucu partileriyle gününü gün ederken diğer taraftan kara para ticaretine girer. Elbette bu kadar hızlı bir büyüme Maliye'nin ve FBI'nin de dikkatini çekecektir ve Jordan eskisi kadar rahat olmayacaktır. Jordan Belfort'un 2007 tarihli kitabından sinemaya uyarlanan bu otobiyografik özellikler taşıyan yapım, ışıltılı bir dünyanın cazibesiyle savruldukça savrulan, para, uyuşturucu ve seks bağımlısı bir orta sınıf mensubu gencin yükseliş ve düşüşünü anlatıyor.

Filmin görselliğine diyecek yok. Daha önce söz ettiğim gibi, çok uzun olması zaman zaman hikayeden kopmama sebep oldu. Ayrıca neden sürekli erotik sahneler vardı? Ya da sanki cennette yaşıyormuşcasına mutlu insanlar (düşene kadar en azından), uyuşturucunun süper zevk veren ve sonucunda hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam ettiğin bir maddeymiş gibi gösterilmesi? Piyasadan satışı yasaklanan her türlü hapın kullanılıp sabahlara kadar eğlence yapılmasının ardından vücudun o tempoda bana mısın dememesi? Bunlar bana biraz gerçek dışı geldi açıkçası. Ya da en azından bu şekilde anlatılmasaydı daha iyi olabilirdi.

Filmi bazı yönleriyle (en azından sistemin açıklanının bulunup zengin olunması vb.) Muhteşem Gatsby'ye benzettim. Belki de her iki filmin de başrolünde Leonardo DiCaprio'nun oynaması sebebiyledir, bilemiyorum. Ancak Gatsby 1920'lerde yaşarken, Jordan 1980'lerin kahramanı (Okumak isterseniz: http://gundelikpaylasimlar.blogspot.com.tr/2013/05/muhtesem-gatsby.html).

"Sonuç? ‘Para Avcısı’ belki ışıltısı oranında sinemasal bir zenginlik sunmuyor ama Scorsese ne çekse izlenir, dolayısıyla bu ‘Karamizah’la örülü filmi de kaçmaz diyoruz… ‘The Company Men’ ya da ‘Margin Call’ gibi yakın dönem Wall Street krizinden pasajlar sunan yapımların ise belki ‘Para Avcısı’ türünden üst düzey sinemasal erdemleri yok ama içerik bakımından daha derin dramlara tanıklık ettikleri kesin…"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder