23 Mart 2014 Pazar

Danışman (The Counselor) - 2013

Hafta sonu izlemek için film ararken, hem yeni olması hem de bir avukatı anlatması sebebiyle bu filmi seçtik. Açıkçasını söylemek gerekirse, hiçbir şey anlamadım filmden! Birtakım olaylar oldu, birkaç erotik sahne gösterildi, sonra nasıl olduğunu anlamadığım şekilde işler karıştı, acımasız ölümler, sonra? Sonrasını anlamadım, hatta öncesini de anlamadım. Nasıl bu hale geldi işler? Halbuki büyük umutlarla izlemiştik. Filmin tanıtımında yazan "Counselor, üst seviyede saygı duyulan ve nişanlısı Laura ile huzurlu bir hayat süren başarılı bir avukattır. İtibarının sarsıldığı günler ise ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu ve daha fazla paraya ihtiyaç duyduğu sırada başlar. Counselor, adaletin iki yanında da yer alacağı bir hamle yapar ve kendini milyonlarca doların havada uçuştuğu uyuşturucu ticareti ağı içerisinde bulur." ifadesi bizi yanılttı. Halbuki filmin senaryo yazarı Cormac McCarthy'yi filmi çekilen pek çok romanından dolayı severdim. Ancak anladığım kadarıyla senaryo yazımında pek başarılı değilmiş kendisi eğer asistanına yazdırıp altını imzalamadıyla, zira olur böyle şeyler ("... sinematografik bir anlatıma hizmet ettiğini çok söyleyemeyiz, daha çok külçe kıvamında ağır bir edebi metin gibi duruyor, pek ilerlemiyor"). Filmin oyuncularıyla, senaryo yazarıyla ve yönetmeniyle öne çıktığı şeklinde yorumlar yapılmış. Tamamen katılıyorum çünkü filmin öne çıkacak başka unsuru yok (Brad Pitt ve diğer ünlü hatunları oynatarak, Ridley Scott gibi tanınan bir yönetmeni kullanmak suretiyle filmi güzel yapamazsınız.) Zaten IMDB'den 5 puanı zor toplamış.

Ridley Scott'u pek çok başarılı filmiyle tanıyoruz. Fantastik film/dizilerden hoşlana kişilerin çok sevdiği "Doctor Who"nun yapımında çalışan, "Alien", "Hannibal", "Gladiator", "Kingdom of Heaven", "Prometheus" gibi filmlerin yönetmeni Scott'un muhtemelen en zayıf halkası bu film olacak. 1937 doğumlu yönetmen belki de artık yaşlanmıştır?
 
Filmde en sevdiğim sahnelerden birisi uyuşturucu satıcısı Reiner'in (Javier Bardem) iki adet dev kaplanla olan olağan dışı ilişkisi. Amerika'nın Meksika sınırına yakın ıssız çöllerinde kaplanlarını (artık kaplan mıydı çita mıydı bilmem ama yırtıcı kediler işte) tavşan peşinde koşturarak avcı kimliklerini koruyarak beslemesi, onlarla kurduğu temas gerçekten ilginçti. Ama tartışmasız filmin en unutulmaz sahnesi  Reiner'in sevgilisi Malkina'nın (Cameron Diaz) Reiner'in ferrarisiyle yaşadığı cinsel ilişkiydi. Tuhaf bir yönelim ancak çok net bir parafili olduğunu kabul etmemiz lazım! Ve filmin son sahnesi... Bence filmin bir son sahnesi yok. Hep bir şeyler olsun ve film beni şaşırtsın diye beklerken, aaa film bitti!

Reiner: "You are the world you have created, and when you cease to exist, this world that you have created, will also cease to exist,"

Alien Filmi:
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2013/08/yaratk-alien-1979.html

Faydalı Link:
http://www.pastemagazine.com/articles/2013/10/the-counselor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder