1 Nisan 2016 Cuma

Spotlight - 2015

Son zamanlarda ülkemizde konuşulan olayların da etkisiyle, bu filmi özellikle izlemek istedim. İzleyenler zaten biliyor ama izlemeyenler için de filmin konusundan kısaca bahsedeyim: Gerçek bir hikayeden esinlenilerek senaryolaştırılan film, taciz iddiaları ile suçlanan kilisenin bu iddiaları örtbas etmesini ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan bir grup idealist gazeteciyi anlatmaktadır. Boston Globe adındaki gazetede çalışan ve kendilerine Spotlight diyen ekip, Boston'daki katolik kiliselerinde yaşanan (ve erkek çocuklarının öcellikle kurban seçildiği) taciz iaddialarını araştırmak için yola çıkar. Gönüllü kurbanlarla görüşmeler gerçekleştirip çeşitli arşivleri, dava dosyalarını ve kütüphane kayıtlarını inceleyen ekip, bu olayın Boston'la sınırlı kalmadığını ve aslında tahmin ettiklerinden çok daha büyük boyutta olduğunu fark eder. Anlam veremedikleri şekilde, Boston'un üst düzey yasal ve idari amirlerinin de bu olayların örtbas edilmesine göz yumdukları ortaya çıkar. Yaklaşık otuz yıl boyunca gizlenen bir gerçeğin ortaya çıkması pek çok kişiyi rahatsız etse de, ülkede konjonktürün de değişmesi sebebiyle olayların aydınlatılması otuz yıl öncesine göre biraz daha kolay ilerler. Buraya kadar tahmin edebileceğiniz üzere, yeterince muhafazakar bir ülkede (eğer insanlar adil bir açıdan bakamıyorsa) bu şekilde bir haber yapmanız ve halkın desteğini almanız mümkün olamayacaktır (bu duruma biraz düşünürseniz çok yakından önemli örnekler bulabilirsiniz). Bu nedenle giriştikleri işte bu idealist gazetecilerin neleri göze aldığını da tahmin edebilirsiniz.

Filmin yönetmeni Tom McCarthy ve başrol oyuncuları ise Birdman filminden tanıdığımız Michael Keaton,  yenilmez Hulk olarak tanıdığımız Mark Ruffalo ve Rachel McAdams. Başarılı oyuncular ve senaryo bir araya gelince izlenesi bir film ortaya çıkmış. Spotlight, herhangi bir gruba verilen hak ve gözü kapalı güvenin aslında nasıl kötüye kullanılabileceğini örnekleyen etkileyici bir film. Eğer vaktiniz varsa mutlaka izleyin, umuyorum bi bu film hayata bakış açısınızı biraz olsun değiştirebilir.

"They say it's just physical abuse but it's more than that, this was spiritual abuse. You know why I went along with everything? Because priests, are supposed to be the good guys. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder