9 Şubat 2016 Salı

The Revenant (Diriliş) - 2015

Film hakkında sosyal medyada ve filmler hakkında haber yapan yayınlarda çok fazla konuşuldu, bu nedenle ben de merak edip filmi izledim. Filmin sürekli soğuk bir coğrafyada kasvetli bir hava ile devam etmesi nedeniyle sıkıldığımı itiraf etmek isterim, ancak görsel anlamda başarılı çekimler yapılmış. Michael Punke'nin romanından filme çekilen Revenant, bin sekiz yüzlü yıllarda geçen bir hayatta kalma hikayesini konu edinmektedir. Kürkleri için hayvanları katleden bir ekibe tanıdığı coğrafyada oğluyla beraber rehberlik/tuzakçılık yapan Glass (Leonardo DiCaprio), hem doğanın acımasızlığı hem de avlandıkları bölgede Kızılderililerin ve Fransız birliklerinin kol gezmesi sonucu gergin bir ekip ile birlikte çalışmaktadır. Av sırasında yavrularını korumaya çalışan bir boz ayının saldırısına uğrayan Glass, ölümcül bir şekilde yaralanır. Yaralı bir adamı taşımanın ekibi yavaşlatacağını ve herkesi tehlikeye attığını düşünen lider, Glass'ı para karşılığı taşımak için geride birkaç kişi bırakarak yoluna devam eder. Ağır yaralı haliyle herkese yük olan Glass kendisinden sorumlu kişilerce de geride bırakılmak istenir. Arkadaşları tarafından ölüme terk edilen Glass, hayata dört elle tutunur çünkü yarım kalan bir işi söz konusudur ve tamamalaması için hayatta kalması gerekmektedir. Aslında filme Glass'ın hayatta kalma çabasından ziyade bir onurun yaşatılması olarak da bakabiliriz

Filmin yönetmenliğini daha önce Birdman filmi ile tanıdığımız ve bu yüz yılın başarılı yönetmenleri arasında sayılan Alejandro Gonzales Iñárritu yapmaktadır, oyuncuları ise bildiğiniz üzere "oscar"sız oyuncu Leonardo DiCaprio ve Tom Hardy. Yeri gelmişken, bu oscar meselesine herkesin bir yorum yaptığını fark ettim, ancak bu yorum yapan kişiler acaba oscara aday diğer filmleri izlediler mi merak ediyorum. Siz yine de listeye bir göz atın: https://tr.wikipedia.org/wiki/88._Akademi_%C3%96d%C3%BClleri. Her halükarda, güzel bir film, gerçek hayatta ne kadar mümkün olabilirliği ayrı bir tartışma konusu sanırım.

"Rüzgarın sesini duyuyor musun baba? Annem, rüzgarla ilgili ne söylerdi, hatırlıyor musun? Rüzgar, güçlü kökleri olan bir ağacı yenemez."

Not: Leonardo DiCaprio'nun filmde hayat verdiği Hugh Glass, tarihte gerçekten yaşamış bir kişi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Hugh_Glass.

2 yorum:

  1. çekim teknikleri falan çok başarılı ama leo bence oscarı alamaz :)

    YanıtlaSil
  2. Aday olan filmlerin hepsini izlemedim ancak en azından Marslı'daki Matt Damon'dan daha iyi bende Leo. Yine de alamayabilir.

    YanıtlaSil