14 Temmuz 2015 Salı

Vidocq (Dark Portals: The Chronicles of Vidocq) - 2001

Filmin çok şey vadettiği söylenemez ancak içerdiği fantastik unsurlar ve zeki kurulmuş olay örgüsü hoşuma gitti. Filmin ilk sahnesinde cam fabrikasına benzer bir yerde ortada yanmakta olan dev ocağa düşen ve yok olan bir adam (Vidocq) ve onu ilzeyen ayna maskeli esrarengiz bir adamı (Alchemist) görüyoruz. Filmde olaylar bu ölümden sonra Paris'e hakim olan korku ve Vidocq'un neden öldürüldüğü sorusundan sonra başlamaktadır. Zira Vidocq polisle arası iyi olan ünlü bir dedektiftir ve çok mühim birkaç kişinin suikastını araştırmaktadır. Tam bu noktada devreye Vidocq'un hayatını yazmaya niyetlenen ve olayı araştırmaya gönüllü genç bir gazeteci girer: Etienne Boisset. Boisset kimin ne kadar bilgi bildiğini araştırmak için Vidocq'un araştırmalarını ve konuştuğu kişileri takip ederek olayların içine girer. Araştırma derinleştikçe, hiçbir şeyin dışardan göründüğü gibi olmadığı anlaşılır. Film izleyiciyi hiç sıkmadan büyük bir heyecanla ilerliyor ve sonunda tek soruyu cevaplandıran iki sürprizle karşılaşıyorsunuz: Katil kim?. Kurgu ve konu bütünlüğü oldukça başarılı, ayrıca, 19. yüzyılda Paris'te geçen polisiye bir hikayenin görsel efektlerle sunulması da filme artı katan unsurlardan. Ek bilgi olarak (eğer filmi beğenirseniz) 1946 yılında çekilen "A Scandal in Paris" filminde de Detektif Vidocq'un hayatının bir parçası anılarına dayanılarak anlatılmıştır.

Filmin yönetmenliğini yine başka bir fantastik-aksiyon tür olan "Kedi Kadın" ile tanıdığımız Pitof yapıyor (gerçek adı Jean-Christophe Comar olan Fransız yönetmenin görsel efekt yöneticiliği yaptığı pek çok ünlü film mevcuttur). Filmin başrolünde Fransız filmi denilince akla gelen Gerard Depardieu ve Guillaume Canet bulunmaktadır. Film özellikle çekildiği dönem itibariyle (2001) görsel anlamda çok ilerde, bu nedenle izlenilmesini tavsiye ediyorum, özellikle senaryosunun Jean-Christophe Grange'e ait olduğu düşünülürse :).

"I believe I might have become a perpetual spy, so far was every one from supposing that any connivance existed between the agents of the public authority and myself."

Dedektif Vidocq'un hayatı & anıları hakkında:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Fran%C3%A7ois_Vidocq

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder