9 Temmuz 2015 Perşembe

Amazing Grace (Özgürlüğün Şarkısı) - 2006

Filmde İngiltere'de 18. yüzyılda köle ticaretinin oldukça yaygın olduğu bir dönemde bu ticaretin insanlık dışı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini düşünen birkaç kişinin mücadelesi anlatılmaktadır. İngiliz Parlamentosuna seçilen muhafazakar siyasetçi William Wilberforce ve arkadaşı William Pitt'in en büyük arzuları 18. yüzyılın büyün bir sorunu haline gelen köle ticaretini tamamen kaldırmak ve yasal olmaktan çıkarmaktır. Siyasetin içindeki kişiler olsalar da, bu gayeleri kolaylıkla yerine getirilebilir değildir, zira köle ticaretinden büyün gelir elde eden kişiler/kurumlar vardır ve tahmin edilebileceği üzere, politikacılar arasında da azımsanmayacak destekçileri bulunmaktadır. Yalnızca köle ticaretinden para kazananlar değil, İngiltere ekonomisinin büyük bir yıkıma uğrayacağını düşünenler de Wilberforce'a muhalefet etmektedir. Önceleri birkaç kişi olsalar da, zamanla yaptıkları sıra dışı protestolar sayesinde hem kamuoyunun hem de parlamentodan pek çok kişinin desteğini kazanan Wilberforce, yaşadığı tüm zorluklara rağmen, asla mücadelesinden vazgeçmeyen bir dava adamı olarak İngiliz siyaset tarihi içinde önemli bir kişiliktir. İngiltere hem ekonomik hem de siyasal açıdan köleliğin tamamen kaldırılmasına henüz hazır olmasa da, amacını gerçekleştirmeye kararlı olan Wilberforce mevcut yasaları kullanmayı deneyecektir. Bununla beraber, John Newton'un "Amazing Grace" şiiriyle bu mücadeleye destek olmasıyla politikanın kamuoyu ile şekillendiği gerçeğini bir kez daha fark ediyoruz.  
 
William Wilberforce'un gerçek yaşam hikayesinden esinlenilen film tür olarak size hitap ediyorsa mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Michael Apted'in yönetmenliğini yaptığı filmde, Wilberforce'u Fantastik Dörtlü ile tanıdığımız Ioan Gruffudd canlandırıyor. William Pitt rolünde ise Benedict Cumberbatch'ı görüyoruz. Ayrıca yeri gelmişken Wilberforce'un İngiltere - Hull'daki evinin ilk kölelik müzesi olarak ziyarete açıldığını da belirtelim, belki yolunuz düşer.
 
"I wish I could remember all their names. My 20,000 ghosts, they all had names, beautiful African names. We'd call them with just grunts, noises. We were apes, they were human."

Amazing grace! How sweet the sound
That saved a wretch like me!
I once was lost, but now am found;
Was blind, but now I see.
...........
When we’ve been there ten thousand years,
Bright shining as the sun,
We’ve no less days to sing God’s praise
Than when we’d first begun. (John Newton)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder