15 Ekim 2014 Çarşamba

İskoçya'nın Son Kralı - 2006

"İskoçya'nın Son Kralı" Uganda'nın bir dönemine damgasını vurmuş olan İdi Amin Dada'nın hayatının bir kısmını gerçek olaylardan esinlenerek anlatmaktadır. Bu dönemde Uganda kendisini dünyaya kapattığı için ne kadarının gerçekten yaşandığını bilmesek de, İdi Amin'in devlet başkanlığı yaptığı dönemde ülkede despot rejimin hakim olduğu da bir gerçek. Film beyaz bir doktorun başından geçenler şeklinde anlatılıyor ancak Dr. Nicholas Garrigan diye birinin bu şekilde bir deneyim yaşayıp yaşamadığı konusunda herhangi bir delil yok (aksine böyle birinin hiç yaşamadığı ancak filmde İdi Amin'e danışmanlık yapan İngiliz bir askerin tecrübelerinden faydalanıldığı söylenmektedir). Filme dönecek olursak, Dr. Garrigan tıp fakültesini bitirince dünya haritası üzerinde kendine rastgele bir yer seçer (Uganda) ve mesleğine gönüllü olarak o ülkede başlar. Uganda'da iken askeri darbe olur ve 1971 yılında komutan İdi Amin başkan Milton Obote'yi ekarte ederek yönetimi ele geçirir. Yolu bir şekilde İdi Amin ile kesişen Garrigan, Amin'in gözüne girer ve onun özel doktoru ve danışmanı olur. Garrigan, başlangıçta bu durumu bir oyun gibi görse de çok geçmeden ne tür bir barbarlığın içinde olduğunu kavrar. Ugandalı insanlardan farklı olması onu daha şanslı kılmayacaktır. Dr. Garrigan (James McAvoy), aklı sadece macera yaşamak ve Afrikalı kadınlarla gönül eğlendirmek olan genç doktoru büyük bir başarıyla canlandırıyor. Doktorun, aptallık düzeyinde bir saflıkla yaklaştığı ve kişisel danışmanlığına getirildiği Idi Amin’in gerçek yüzünü görmeye başlamasıyla yaşamaya başladığı değişim ve hayatını kurtarmaya çalışırken yüzleştiği korkunç vahşet, oryantalizmin bedeli adeta.

Filmin yönetmeni daha çok belgesellerle tanınan ve "Devlet Oyunları" filminin yönetmeni Kevin MacDonald, oyuncuları ise bu filmle En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazanan Forest Whitaker, "Wanted" ve "X-Men Geçmiş Günler Gelecek" filmleriyle tanıdığımjız James McAvoy, Gillian Anderson ve Kerry Washington. Genel kültür anlamında belirli bir dönem hakkında bilgi veriyor olması sebebiyle izlemenizi tavsiye ederim! Özellikle 1976'da Filistinliler tarafından kaçırılan bir Fransız uçağının Entebbe'ye inmesine izin vermesi ve diplomatik krize bizzat sebebiyen veren kişi olması bilinmesi gereken bir husus. Ayrıca filmde en çok sevdiğim sahnelerden biri İdi Amin'in Dr. Garrigan'a Batılıların Afrika'yı bir oyun olarak görmesinin nasıl bir sona sebep olacağını tüm acımasızlığıyla kanıtlamasıdır.

Not: İngilizler'in yardımı ve olaylara yol açması nedeni ile liderliğe yükselen İdi Amin daha sonra her işlerine müdahale ettikleri gerekçesi ile onlara sırt çevirmeye çalışmıştır. Eğitim ve askerliğinin bir bölümünü de İngiliz ordusunda yapan İdi Amin İskoçlarla İngilizler arasındaki sinir harbi ve gerginlikler de duygusal anlamda İskoçlardan yana hissetmiştir kendini. Bu nedenle İngilizlerle oluşan husumetinde kendisine "İskoçya'nın Son Kralı" sıfatını yakıştırmıştır.

İdi Amin hakkında:
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0di_Amin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder