2 Mayıs 2014 Cuma

Anonymous - 2011

Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresinde geçen hikaye, yüzlerce yıldır onlarca entelektüelin kafasını kurcalayan bir soruya odaklanıyor: İngiliz edebiyatının en büyük ismi William Shakespeare'in eserlerinin arkasında başka biri mi vardı? Onlarca edebiyat eseri başka birilerinin kaleminden çıkmış olabilir miydi? Afişinden de anlaşılacağı üzere ("Was Shakespeare a Fraud?") film William Shakespeare'in bir sahtekar olup olmadığı üzerinde duruyor ancak bu soruya kendisi yanıt veriyor: Evet! Klasik Shakespeare hikayelerine bir alternatif olarak görebileceğimiz hikayede Kraliçe Elizabeth (Birinci) döneminin politik skandallarına da yer veriliyor. Aslında Oxford Dükü Edward De Vere'nin hayatının anlatıldığı filmde, dönemin İngiltere'sinde yazarlık/oyun/tiyatro ile ilgilenmenin yüksek sosyete için uygunsuz bulunduğu bir anlayışın hakim olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Dük Edward yazdığı eserleri saklamak zorunda kalır ve en sonunda bir oyun yazarına eserlerini kendi adıyla yayınlaması için verir. Bu oyun yazarının bir süre çekingen kalması sonucu oyunların bir kısmı bir şekilde tiyatro oyuncusu William Shakespeare'in adıyla yayınlanır. Oyunların çok beğenilmesi Shakespeare'ye büyük bir ün ve para kazandırır. Ancak bu konu filmde biraz arka planda kalıyor zira I. Elizabeth'in skandal yaşamı sizi daha çok hayrete düşürüyor.
 
Bu filmi izledikten sonra konu üzerinde yaptığım kısa bir araştırmada bu konu üzerinde çokn fazla teori olduğunu öğrendim. William Shakespeare'in yayınlanan eserleri kendisinin yazmadığı (kaldı ki okumayı bilmesine rağmen yazı konusunda iyi olmadığı) ve bir başkasının yazdığı eserleri kendi adıyla yayınladığı kabul edilen bir teori olsa da, eserlerin asıl sahipleri üzerinde çok fazla tartışma var. Gördüğüm kadarıyla yüksek ihtimal verilen isimler Oxford Dükü Edward De Vere ve Sir Francis Bacon.
 
Filmin yönetmeni Kurtuluş Günü, Godzilla, Yarından Sonra, MÖ.10,000, 2012 gibi filmleri de yönetmenliğini yapan Roland Emmerich ve senaryosu John Orloff'a ait. Genel olarak tanınmış oyuncular yok (http://www.beyazperde.com/filmler/film-178493/). Konu itibariyle tarihsel bir kurgu olsa da, şimdiye kadar öğrendiklerimize isyan dolu bir alternatif sunduğu için filmi izlemeye değer! Shakespeare konusunda da çok düşünmeye gerek yok. Nitekim, yazarı kim olursa olsun, o eserler okunmaya değer!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder