10 Aralık 2013 Salı

Danton - 1983

İstanbul Barosu Avrupa Birliği Hukuku Komisyonunun hukuk konulu film gösterimi çerçevesinde bu kez Andrzej Wajda'nın "Danton" filmini izledik. Georges Jacques Danton'un adını Fransız İhtilali'nin önemli kişiliklerinden birisi olduğu için bir şekilde  duymuştuk (1759 - 1794). Aynı zamanda avukat olması, Jakobenler Kulübünde yer alan tarihi bir kişilik olması, taraf değiştirdikten sonra yargılanırken kullandığı hatiplik yeteneği ve mahkeme heyetine sunduğu iddialı savunması sebebiyle bu filmin hukuk konulu filmler kapsamında gösterilmesine karar verildi. Filmde sürekli bir politik tartışma yaşanması dolayısıyla filme çok konsantre olduğumu söyleyemem ancak Robespierre'nin önderliğinde Halk Koruma Komitesi tarafından ülkede kaotik bir durumun yaşatıldığı (infazlar, sefalet) diğer bir deyişle terör estirildiğini fark etmemek elde değil. Danton'un arkasına halk desteği alarak Robespierre ile çatışmaya girmesi kendi sonunu hazırlayacak ve bu sözünü tarihe geçirecektir: "Devrim tanrı Satürn gibidir: Kendi çocuklarını yer!".

Filmde Danton rolünü ünlü Fransız oyuncu Gerard Depardieu, Robespierre rolünü ise Wojciech Pszoniak oynuyor ve tamamen zıt kişilikteki bu tarihi karakterleri gerçekten başarıyla canlandırmışlar. Yönetmenliğini Andrzej Wajda'nın yaptığı Fransız-Polonya ortak yapımı olan film hem çok uzun (136 dakika) hem de pek çok ülkeden ödül almış (izlemeden önce değerlendirmeye alınması gerekenler). Film hakkında komisyon başkanımızın yorumunu da sizinle paylaşmak isterim:

".. Adı giyotinciye çıkmış ve Robespierre tarafından "Sen hukukçu değil celatsın!"diye nitelenen savcı Fouquier Tinville, Danton ve arkadaşlarını giyotine gönderir. Kısa bir süre sonra, Robespierre ve kendisi de Danto'nu izleyecekler ve giyotine gideceklerdir. İncilde söylendiği gibi "kılıçla yaşayan kılıçla can verir.".."

http://www.istanbulbarosu.org.tr/detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=8700 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder