26 Ekim 2016 Çarşamba

Beyoğlu'nun Arka Yakası - 1987

Tarık Akan'ın vefat etmesindan sonra kendisinin oynadığı ve izlemediğim filmlere merak saldım. Çocukluğumuzda televizyonda sürekli yayınlanan filmler sayesinde Yeşilçam'a oldukça hakimiz ancak ben -kendi adıma- 80'lerde çekilen Türk filmlerinin birçoğunu izlemedim. Beyoğlu'nun Arka Yakası da izlemediğim (hatta Tarık Akan'ı araştırana kadar bilmediğim) filmler arasındaydı. Filmin ana karakteri iki çocuğu ve karısıyla mutsuz bir hayat süren devlet memuru Haydar Rıza. Maaş aldığı gün karısıyla kavga eder ve içinde bulunduğu psikolojinin de etkisiyle evi terk eder. Geceyi değerlendirmek üzere Beyoğlu'na giden Haydar Rıza bir anda karanlık ve gizemli arka sokaklarda kaybolur. Burada belki de hayatında karşılaşmadığı insan tipleriyle karşılaşır. Evdeki kavgasını unutmak için keyifli bir gece geçirmek isterken, maaşını üçkağıtçılara kaptırır, aşırı derece içer, tanımadığı bir kadına aşık olur, ayağından bıçaklanır vb. Beyaz bir siluetin peşinden onu yaşadığı berbat hayattan çekip çıkaracakmış gibi bütün gece koşar. Sanki gerçek değil de bir ilacın etkisinde gördüğü halüsinasyonlar gibi yaşadığı gece çeşitli tehlikeler atlatılarak ummadığı bir yerde sona erer.

Filmin yönetmeni, "Yılanların Öcü" ve Yılmaz Güney ile beraber çektiği "Yol" filmi ile tanınan Şerif Gönen, oyuncuları ise, Haydar Rıza rolünde Tarık Akan, Oya Aydoğan ve Erdal Özyağcılar. Her ne kadar filmin adı ilgi çekse de, film biraz amatörce geldi bana. Bir gecede çekilmiş gibiydi ve karanlık sahneler içermekteydi. Olaylar da çok hızlı aktığı için bir anda ne oldu ne bitti anlayamadım. Konusu itibariyle de izleyiciyi merakta bırakırken aynı zamanda rahatsız eden bir içeriği vardı. Merak ediyorsanız izleyebilirsiniz, iyi seyirler!

"Yeter! Konuşacağım ve sen de beni dinleyeceksin. Hayatımız hep evde geçiyor. İşten eve evden işe. Bir akşam yemeğe mi götürdün? Bir gün eve çiçekle mi geldin? Evlendik her şey bitti değil mi? Alyansını bile kaybettin. Alıp da takmadın yenisini..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder