10 Kasım 2014 Pazartesi

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol - 2013

Güney Afrika ve ABD 2013 ortak yapımı olan ve Nelson Mandela'nın hayatını kronolojik olarak anlatan film ülkemizde Nisan 2014'te vizyona girmiştir. Güney Afrika'nın ilk siyahi devlet başkanı olan ve Anti-Apartheid aktivist olarak tanınan Nelson Mandela'nın çocukluğundan başlayan hayatı başkanlığına kadar (Aralık 2013'te vefat etmiştir) kendi otobiyografik kitabından uyarlanarak aktarılmıştır. Hem sosyoloji hem de politika ile ilgili derslere konu olan Mandela,  özellikle nobel barış ödülünü almış birisi olarak herkesin bir şekilde aşina olduğu bir isim. "Bir ülkenin onlarca yıllar süren acısının en büyük parçası olan bu liderin her biri birer filme sığabilecek olaylarla dolu yaşamını filmin iki buçuk saatlik süresine bile detaylı olarak sıkıştırmak çok zor tabi. İlk olarak Mandela’nın zalim beyaz otoriteye karşı kullandığı şiddetsiz protesto işe yaramayınca şiddetli saldırılara başvurma kararını vermesini izliyoruz." Güney Afrika'nın siyahların yaptığı protesto eylemlerini silahla bastırmaya çalışması (ki bir eylemde pek çok kişi sırtından vurulmuştur) dünyanın tepkisini çeker ve tüm dünyada eylemcilere destek protestoları düzenlenir. Filmde bazı politik olaylar, hapishane anıları ve müzakereler biraz hızlı geçilse de (nedense eşleri ile ilgili mevzular daha detaylı anlaşılmış gibi geldi bana) kronolojik şekilde fikir elde etmeyi sağlıyor.

Filmin yönetmenliğini "Boleyn Kızı" ve "Cinsel Masumiyetin Kayboluşu" filmleri ile tanınan Justin Chadwick yapmıştır. Filmde Nelson Mandela - Madiba karakterini canlandıran kişi İdris Elba, eşi Winnie Mandela'yı canlandıran kişi Naomie Harris, diğer oyuncular (silah arkadaşları) Robert Hobbs ve Mark Elderk'dir. Film çekildiği yıl farklı dallarda ödüle aday olmuş, filmin jeneriğinde yer alan ve U2'ya ait olan "Ordinary Love" şarkısı ilse Altın Küre Ödüllerinde "En İyi Şarkı" ödülünü almıştır.

Sonuçta film, halkına zulmeden, hiçbir zaman değişmeyecekmiş, gitmeyecekmiş gibi gelen otorite tarafından bir zamanlar terörist olarak ilan edilmiş, otuz yıl boyunca hapse atılmış bir adamın eninde sonunda cumhurbaşkanı olup halkına hak ettikleri özgürlüğü vermesini anlatıyor. Özgürlüğe giden yol uzun tabi, ama sonuçta o yolun sonuna varılacaktır.

"- Kişisel amacınız nedir?
- Çok güzel çocuklarım, çok güzel bir karım var. Onların kendi topraklarında özgürce yürümelerini istiyorum."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder