16 Nisan 2014 Çarşamba

Enemy at the Gates - 2001

Yıllardır hep bir şekilde adını duyduğum bir filmdi. Biraz tesadüf eseri olarak sonunda izleme fırsatı buldum. Fransız bir yönetmenin kumandasında ABD- İrlanda - Almanya ve İngiltere ortak yapımı film İkinci dünya Savaşı sıralarında (sanırım 1942 yılında geçiyor) Alman işgali altındaki Sovyetler Birliğinde geçmektedir. İşgal edilerek İkinci Dünya Savaşının brutal yıkımı ile karşı karşıya kalan Stalingrad, bütün bunlar yetmezmiş gibi iki keskin nişancının ego savaşına da şahit olmaktadır. Rus keskin nişancı Vasili Zaitsev (Jude Law - ki kendisi bu tür filmlere çok yakışmaktadır) ve Alman komutan Erwin König (Ed Harris)'in arasındaki bu "soğuk savaş" gerçek bir olaya dayanmaktadır (William Craig'in aynı isimli kitabından uyarlanmıştır). Tabi bu sırada vatanına hizmet için bir araya gelen okumuş bir grup (Rachel Weisz, Danilov) ve vatanına ihanet eden sefil bir rus gencine de değiniliyor (bu mesaj çok ilginç, yani vatanda hizmetin okumuşlukla veya sınıf farklılıklarıyla ilişkilendirilmesi eleştirilebilecek bir yön kanaatimce). Filmin atmosferi çok iyi oluşturulmuş ve savaş filmlerinden hoşlananlar için unutulmaz sahneleri de var. Ancak filmin dar bir bölgede küçük bir grubun çatışmasına odaklanması, genel bir çerçeveyi görmemi engelledi. Filmin İkinci Dünya Savaşı hakkında veya Sovyet işgalinin nedenleri ve sonuçları hakkında çok bilgi verdiğini söyleyemem (ancak aşk, onur ve kahramanlık konularına odaklanabilirsiniz - Hollywood klişesi). Film izlenebilir, yine de tercih size kalmış!
 
Historians suggest that, while Zaitsev was a real person, the story of his duel (dramatised in the film) with König is fictional. Although William Craig's book Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad includes a "sniper's duel" between Zaitsev and König, the sequence of events in the film is fictional. Zaitsev, in an interview claimed to have engaged in a sniper duel over a number of days. Zaitsev, the only historical source for the story, stated that after killing the German sniper, and on collecting his tags, he found that he had killed the head of the Berlin Sniper School. No sniper named König has ever been identified in the German records.

Filmi izleyenler ve izlemeyecek olanlar için not: Gerçek Vasilli Zaitsev filmde anlatılan olaylardan sonra Stalingrad muharebeleri sırasında bir mayına basarak kör kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder