28 Kasım 2017 Salı

Ghajini - 2008

Aamir Khan'ı sevdiğim için filmlerini ara ara izliyorum, zaten sık bahsettiğim için bunu fark etmişsinizdir. Bu filmin konusunu bilmeden, yalnızca güncel filmlerden birisi olduğu için tercih ettim ve hikayesini inanılmaz beğendim. Sonrasında yorumlarından okuduğumda öğrendim ki, filmin senaryosu Christopher Nolan'ın Memento (Akıl Defteri) filminin senaryosu ile çok benzerlik gösteriyormuş, tabi ben Akıl Defteri filmini izlemediğim için bu film bana sürpriz oldu. Hikayeye gelirsek, filmin ana kahramanı Hindistan'da büyük bir GSM şirketinin sahibi genç ve bekar bir iş adamı olan Sanjay Singhania'nın yolu reklamlarda oynayan iyi kalpli ve güzel bir kız olan Kalpana ile kesişir. Kendisini Kalpana'ya farklı biri gibi tanıtan Sanjay bir süre sonra Kalpana'dan etkilenir ve kendisiyle evlenme hayalleri kurar. Tam gerçek kimliğini açıklayacağı sırada Kalpana öldürülür ve kendisi de kafasına aldığı büyük bir darbe ile geçmişini unutur. Sanjay yalnızca geçmişini değil, tüm benliğini kaybeder zira kısa süreli bir hafızaya sahiptir ve sadece on beş dakikalık bir süreyi aklında tutabilmektedir. Vücuduna kazıdığı dövmeler ve cebinde taşıdığı not defteri ile hem geçmişini hem de içinde yaşadığı anı bir arada tutmaya çalışan Sanjay, aynı zamanda da Kalpana'yı öldürenlerden de intikam almaya ant içmiştir. Ancak yaşadığı olayların yalnızca on beş dakikasını aklında tutabilen bir adam, ne kadar başarılı olabilecektir?

Filmin yönetmeni A.R. Murugadoss; oyuncu olarak ise Sanjay rolünde Aamir Khan, Kalpana rolünde ise Asin bulunuyor. Filmin yönetmeni aynı filmi 2005 yılında aynı adla fakat farklı oyuncularla çekmiş ancak tahminimce çok sevildiği için 2008 yılında daha tanınan Bollywood oyuncuları ile tekrar beyaz perdeye yansıtmış. 2008 yapımı film yayınlandığı yıl Uluslararası Hint Film Akademisi Ödülleri’nde en iyi aksiyon, en iyi ses kaydı gibi ödülleri kazanmış. Zaten bu filmi içindeki dramatik öykünün yanında Bollywood'dan ayrı tutmak da imkansız gibi, arada verilen müzikli - danslı klipler filmin üç saat uzunluğunda olduğunu bile unutturuyor. Hint sineması sevenler için filmi tavsiye ederim, Hollywood sevenler de Akıl Defteri'ni izleyebilir. İyi seyirler!

"Imagination is a magic wand, it revolves around and moves around."

15 Kasım 2017 Çarşamba

Macbeth - 2015

Shakespeare'in Macbeth'ini okuduğumdan bu yana filmini izlemek için fırsat kolluyordum. Filmlere baktığımda farklı zamanlarda çekilmiş birkaç tane Macbeth filmi olduğunu gördüm ancak daha iyi bir görüntü kalitesi olacağı umuduyla 2015 yapımı olan filmi tercih ettim. Nedenini tam anlayamamakla beraber, bu filme hiç ısınamadım, Marion Cotillard bile filmi güzelleştirememiş. Ya da benim kitabı okurken aklımda canlanan sahneler bambaşkaydı hayal kırıklığına uğradım bilemiyorum. Filmin sahnelerinde hiçbir canlılık veya ihtiras yoktu, o nedenle hikayenin yüksek temposunu maalesef hissedemedim. Daha önce kitabı okuyanlar veya daha eski yapım filmleri izleyenlerin aşina olacağı gibi, konu 11. yüzyıl İskoçya'sında kralın ordusunda görev yapan ve krala sadakatiyle bilinen Macbeth'in önemli zaferler kazandıktan sonra üç kadın kahinin kehanetiyle yoldan çıkmasını anlatmaktadır. Kehanete göre Macbeth önce Cawdor Baronu daha sonra da kral olacaktır. Bu kehanete itibar etmeyen Macbeth, kralın kendisini Cawdor Baronu ilan etmesiyle içine bir şüpheyle karışık bir umut doğar. Hırslı ve güç sevdalısı karısının da kışkırtmasıyla kral olmak için harekete geçer ve mevcut kralı öldürüp yerine geçer. İşlediği suçların da ağırlığıyla içi hiç huzur bulmayan Macbeth elindeki güçle ne yapacağını bilemez ve git gide daha da paranoyak olur. Geri dönülemez bir yola girdiğini fark eden Macbeth, elde ettiklerini kaybetmemek için kendini kötülükle zehirlemek pahasına elinden gelen her şeyi yapacaktır.


Shakespeare'nin bu eseri yine İskoçya'da yaşamış bir Generalin hayatından esinlenilerek yazılmıştır. Tiyatro oyunu olarak yazılan eser, yazıldığı günden bu yana dünyanın pek çok yerinde sahnelenmiş ve birkaç kere de filme çekilmiştir. Bu filmin yönetmenliğini Assassin's Creed 3D filmini de yönetmenliğini yapmış olan Justin Kurzel yapıyor, bay ve bayan Macbeth rolünde ise  Michael Fassbender ve Marion Cotillard yer alıyor. Filmde sahneler kasvetli, kanlı ve karanlık olduğu için filmi sevemediğimden bahsetmiştim ancak Orson Welles'in 1948 yapımı filmini ya da Roman Polanski'nin 1971 yapımı filmini izlemediğim için kıyaslama da yapamıyorum. Zaten ilig duyan biriyseniz, en az birini izlemişsinizdir. İyi seyirler!


Life's but a walking shadow. Honor. Love. Friends. But in there's death. Curses."

3 Kasım 2017 Cuma

The Pyramid Code (2009)

Mısır gezi planı yaptığımız için bir tavsiye üzerine bu belgesel serisini izledik. Aslında seriyi beğendim ama belki de beklentim daha yüksekti ya da daha egzotik ve mistik görüntüler bekledim bilemiyorum, biraz hayal kırıklığı da yaşadım. Bu işin nedeni, çocukluğumdan bu yana izlediğimiz sinema filmlerinde Eski Mısır'ın bize çok egzotik ve büyüleyici olarak tanıtılması diye düşünüyorum ancak gerçekler her zaman filmlerdeki gibi büyüleyici olamayabiliyor. Aslında, bir açıdan baktığımızda,  görüntülerin 2008-2009 yılında çekildiğini düşündüğümüzde antik kentlerde bazı bozulmaların olması da doğal. Ben izlemek isteyenleri etkilemiş gibi olmayayım :). The Pyramid Code toplamda 5 bölümden oluşan bir belgesel. Belgeselde piramit bölgesinin ve eski mısır tapınaklarının gizemi araştırılarak, Altın Çağ (Golden Age) denilen dönemde Mısır'ın ne kadar ileride olduğuna ilişkin bazı teoriler ortaya atılıyor.  Söylenene göre, hazırlayan kişiler belgeselin yayınından önce 25 kez Mısır'a bir o kadar da diğer ülkelere gitmişler (tahminimce Avrupa'da bulunan müzelerden papirüsler ve Antik Mısır dönemine ait diğer ürünler incelenmiştir). Alt yapısına bakıldığında, belgeselin hazırlanmasında jeologların, astrofizik ve arkeoloji uzmanlarının, resim yazı uzmanlarının ve kimyagerlerin çalıştığı da görülüyor. Üzerinde çalışılmış bir proje olduğu kesin, ilgisini çeken kişilere mutlaka tavsiye ediyorum.
 
Son olarak her birisi yaklaşıl 45 dakika olan bölümlerden kısaca bahsetmek istiyorum, birinci bölümde piramitlerin neden yapıldığına ilişkin bazı teoriler ortaya atılırken, Eski Mısır'a ait geleneksel hikayeler de tartışılıyor. İkinci bölümde, Eski Mısır'ın dönemine göre ne kadar ileri bir uygarlık olduğu ve tapınaklarının yapımında hangi tür teknolojilerin kullanılmış olabileceği tartışılıyor. Üçüncü bölümde, resim yazılarındaki bazı sembollerin anlamlarından bahsedilerek, kozmoloji ile olan bağlantısı tartışılıyor. Dördüncü bölümde piramitlerin yapımında bazı üstün yeteneklere sahip insanların rol aldığı tartışılıyor ve Altın Çağ'a vurgu yapılıyor. Son bölümde ise yıldızların hareketleri ve zaman döngüleri incelenerek, Mısır hakkında farklı bir kronoloji ortaya atılıyor. Şimdiden iyi seyirler!
 
Netflix üzerinden izlemek isteyenler için: