23 Mayıs 2016 Pazartesi

3 Idiots - 2009

Bollywood takip etmeyenlerin dahi bu film hakkında bilgisi vardır. Yayına giridği tarihten itibaren film hakkında çok fazla konuşuldu, çok izlendi ve paylaşıldı. Filmde sıklıkla kullanılan her şey yolunda anlamına gelen "ol iz vel" (all is well) cümlesi sosyal medyada filmi izleyenler tarafından kullanıldı. Muhtemelen filmin bu kadar sevilmesinin nedeni konusu itibariyle pek çok insana hitap etmesi. Filmde Hindistan'ın en iyi mühendislik okuluna pek çok genci geride bırakarak kabul edilen bir grup öğrencinin dostlukları ve hayatı anlatılmakta, satır aralarında öğrencileri yarış atı gibi gören eğitim sistemi eleştirilmektedir. Mühendislik okulunda okuyan ve aynı yurtta kalan üç yakın arkadaş Rancho, Farhan ve Raju'nun çok farklı hikayeleri vardır. Raju ailesini sefaletten kurtarmak isterken Farhan ailesinin isteği üzerine istemeden mühendislik eğitimi almaktadır. Rancho ise tam bir muammadır. Herkesten farklı düşünen bu çocuk makinelere igli duymakta ve öğrendiği bilgileri pratiğe dökmektedir. Robot gibi öğrencilere alışmış olan profesöre ile yıldızı bir türlü barışmayan Rancho, bir de en olmadık kişiye aşık olunca hayatı biraz daha zorlaşır. Eğitim sistemini sert bir şekilde eleştirilirken aynı zamanda eğlenceli olan bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.
 
Filmin yönetmeni Hindistan'ın prestijli ödüllerinden sayılan Filmfare Awards ödülünü 11 kez kazanmış olan Rajkumar Hirani, oyuncuları ise tanınmış oyuncu Aamir Khan (Rancho), Kareena Kapoor (Pia), Sharman Joshi, Omi Vaidya, Parikshit Sahni ve Boman Irani'dir. Film vizyona girdiği yıl Hindistan'ın en yüksek gişe rekoru kıran ve o zamana kadar en yksek hasılatını toplamış filmi olmuştur. Aynı şekilde yurt dışı pazarında en çok hasılat yapan (vizyon yılına kadar) Bollywood filmidir.

Rancho was right when he said "Pursue excellence, and success will follow, pants down!"

18 Mayıs 2016 Çarşamba

Beintehaa (Benimsin) - 2013 / 2014

Çocukluğumda Hint dizi-filmlerini izlemeyi çok severdim, Hintlerin kendilerine özgü inanışları ve yaşam tarzları bana çok fantastik & masalsı gelirdi. Birkaç hafta önce bir televizyon kanalında tesadüfe bu diziyi fark ettim ve yeniden Hindistan'a özgü konulara ilgim uyandı. Aslında bu dizi açısından ilginç olan bir konu daha var: Hindistan'daki Müslüman topluluğu anlatması. Daha önce (muhtemelen vardır ama) bu konuyu işleyen bir Hint dizi/filmi izlememiştim, dolayısıyla "Muslim Society Saga in India" bana çok cazip geldi. Dizi haftalık olarak televizyon kanalında yayınlanmaya devam ediyor ancak ben tüm bölümleri internetten izledim. Toplamda 235 bölüm (Aralık 2013 - Kasım 2014) var ancak ortalama 22 dakikadan oluştuğu için rahatlıkla art arda izlenebiliyor. Ayrıca internetten izlemenin bir avantajı daha var, orijinal dilinden oyuncuların vücut dili daha iyi anlaşılıyor ve eğlenceli Hint dilini de duymuş oluyorsunuz :). İşin doğrusunu söylemek gerekirse, hikayede kendi içinde mantık hataları ve tutarsızlıklar vardı ama amacım hoş vakit geçirmek olduğu için bu detaylara takılmamayı tercih ettim. Biraz da konudan bahsedeyim; Aliya Ghulam Haider (Preetika Rao) evlilik çağında Bhopal'de yaşayan dini inancı kuvvetli tatlı bir kızdır. Görücü usulü yapılacak bir evliliğe hazırlanırken yaşanan bazı tatsız tesadüfler sonucu, kendi kuzeni (dayısının oğlu) Zain Usman Abdullah (Harshad Arora) ile evlenmeye mecbur kalır. Bu evlilik hiç kimseyi mutlu etmemiştir, her şeyin faturası Aliya'ya kesilecek gibidir. Herkesin henüz öngöremediği husus Aliya'nın zeki ve inançlı bir kız olduğudur. Yaşanacak maceraları da Bollywood sevenler seriyi izleyip görebilirler.

Seride ilginç bulduğum pek çok yön var: kadınların kıyafetleri, takıları ve makyajları, Müslüman topluluğunun yaşayışı (dini yorumlamaları ve kültür mozaiğine olan saygıları), Mumbai'deki yaşam tarzı, geri plandaki Hint müzikleri ve sık sık yapılan partilerdeki hint kökenli danslar. Ben izlerken eğlendim, umarım siz de beğenirsiniz. Bu arada Harshad Arora'nın Mart 2016'da gösterime girmiş yeni bir dizisi mevcut: Dahleez. Yeni Delhi'de geçen dizi Hindistan bürokrasisini ve hukuk sistemini anlatıyor, bu açıdan bana ilginç görünüyor ama sanırım Beintehaa kadar fantasik ve uçuk değil :) İyi seyirler!

 
Diğer TV dizilerine ilişkin yorumlarım:
 
How I Met Your Mother
 
Dexter
http://sinemubi.blogspot.com.tr/2014/01/dexter.html
 
Black Mirror
 
Dates